tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Het hotel (slot)

with one comment

4a7a55fd-ab26-2682-2ad2-1fe1eb9b7fa4(Vervolg van gisteren)

De bewoners hier in de buurt hebben mede aan activiteiten van anderen te danken dat ze nu in een buurt wonen waar ze willen blijven, en in die zin zou men zich misschien wel iets constructiever op kunnen stellen. Maar niet té constructief! Want er is sprake van nog een ander probleem, namelijk de alarmerende groei van het aantal toeristen, waar in de pers al diverse malen kond van is gedaan. De kleine Amsterdamse binnenstad kan zo veel mensen niet aan. De enige oplossing is het ontzien van het oude centrum en proberen om de toeristen meer over de stad en omringende gebieden te verspreiden, onder andere door het dáár aanbieden van activiteiten, bezienswaardigheden en faciliteiten. Maar de gemeente doet in dit geval precies het omgekeerde door het oude deel van de stad juist zwaarder te belasten en bestemmingen te geven die ten goede komen aan toeristen. Dat betekent bijvoorbeeld dat bewoners vanwege stijgende huren en het wegvallen van voorzieningen (het laatste ziekenhuis in de binnenstad is onlangs gesloten!) weg moeten trekken en in hun kielzog verdwijnen nóg meer “nuttige winkels” voor bewoners. In de plaats komen souvenirzaken en horecagelegenheden die zich richten op toeristen. Ongeveer wat er in Venetië is gebeurd dus: daar doen de gevels vermoeden dat de stad nog authentiek is, maar het is in wezen het bordkartonnen filmdecor geworden van wat ooit een levende stad was (op de foto een deel van de facade van hotel Barbizon).

De gemeente houdt zich stil met betrekking tot dat toeristen- en leefbaarheidsprobleem, maar blijkt er wel degelijk van te weten, getuige de eerder genoemde nota die de gemeente in antwoord op de bezwaren rond het nieuwe hotel heeft geschreven: ‘Beleidsmatig gaat de gemeente uit van 2,5% toename in de vraag naar hotelovernachtingen tot 2020. […] Inmiddels is echter gebleken dat de werkelijke vraag naar hotelkamers de afgelopen jaren op 10% stijging per jaar uitkomt. […] Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam is gedurende de eerste negen maanden van 2014 gegroeid met +10,7%. Hierbij waren er +11,5% meer overnachtingen door internationale bezoekers en +7,0% meer overnachtingen door Nederlandse bezoekers. Met deze cijfers groeit Amsterdam ruim boven de doelstelling van 3% groei per jaar zoals vastgesteld in het dashboard Citymarketing 2012-2018.’

Daar. De gemeente signaleert het probleem wel, maar tovert het ineens uit de hoge hoed als dé oplossing om een hotel in het meest kwetsbare deel van de binnenstad toe te staan.

Written by Ted

26 februari 2015 bij 07:11

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. heel goed gezien, Ted. Op deze droevige wijze wordt Amsterdam toch nog het Venetië van het Noorden. En zelf: wegwezen naar mooier oorden? Eigenlijk te gek voor woorden.

    Rolf Erdorf

    26 februari 2015 at 10:45


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: