tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Huis van Illustratie (2, slot)

with 2 comments

reneevandekerkhof(Vervolg van gisteren)

Misschien zat daar ook wel een beetje het pijnpunt: illustratoren vallen nog al eens tussen wal en schip, bijvoorbeeld bij subsidiemogelijkheden, omdat die niet aansluiten bij de beroepspraktijk van illustratoren. Vroeger moesten illustratoren voor financiële ondersteuning naar het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst, maar vroegen/kregen die niet omdat het Fonds BKVB gaandeweg vergeten was illustratoren op de hoogte te houden van subsidiemogelijkheden. Toen veegde de toenmalige Staatssecretaris Zijlstra illustratoren helemáál onder het tapijt door ze onder te brengen bij het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, dat voor illustratoren nog veel verder van huis was. En is. Het eerste wat ze daar deden was de aanvraagprocedure zo ingewikkeld en ondoorzichtig maken, dat vrijwel alleen professionele aanvragers nog een kans hadden.

Maar illustratoren hebben ook zelf schuld aan hun lot. Ze verenigen zich niet of nauwelijks, komen niet op voor hun gezamenlijke belangen en gebruiken als excuus niet zelden het Calimero-effect: ‘Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk.’ Gelukkig zijn er zo nu en dan hoopvolle initiatieven, zoals het Illucafé van Mark Baars en de facebookgroep Nederlandse Illustratoren.

Zou een Illustratiehuis niet geweldig zijn? Ja!

Aad Meinderts probeerde in het panelgesprek aan te geven dat het Letterkundig Museum allang bezig is met tentoonstellingen over en met illustraties, maar daarmee kon hij niet in voldoende mate overtuigen, omdat hij nu eenmaal maar een klein deel van de illustratiekunst kan laten zien: de kinderboekillustratie en de literaire illustratie. De vele andere kanten van het vak kunnen bij hem logischerwijs niet aan bod komen, en dáár ligt nu juist wat een illustratiehuis zo aantrekkelijk kan maken: illustraties op verpakkingen, in de reclame, cartoons, politieke tekeningen – kortom: alleen als de diversiteit van het vak voor het voetlicht kan worden gebracht kun je hopen op een vibrerend huis dat publiek trekt.

Ik zou me graag inzetten voor een illustratiehuis, bijvoorbeeld in de Teekenschool van het Rijksmuseum of een loods in Amsterdam noord, maar de neuzen staan bij lange na nog niet dezelfde kant op. En neuzen van illustratoren waren er vrijdag nauwelijks. Studenten waren er gelukkig wel! Na afloop kwam een van hen naar me toe met deze tekening. Ik had in het panel gezegd dat het Huis van Illustratie een Huis met een gezícht moest zijn, en Renée van de Kerkhof zorgde daarvoor.

 

Written by Ted

8 maart 2015 bij 07:34

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Was er graag bij geweest, maar ik zat een weekje in Portugal… Groet van Aleid Landeweerd

    Aleid Landeweerd

    7 april 2015 at 13:53

  2. […] het betoog van Saskia kwam het Huis van Illustratie (1) (2) nog even ter sprake, het museum voor de illustratiekunst dat we in Nederland zo nodig hebben en dat […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: