tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

VvL waarschuwt voor opgedoken contract

leave a comment »

logoVvLDe VvL (Vereniging van Letterkundigen), bij monde van Janne Rijkers, waarschuwt voor een nieuw contract dat is gesignaleerd. Uitgeverij Lebowski biedt het vooral aan beginnende auteurs aan, en dat zal wel zo zijn omdat gevestigde auteurs er niet mee akkoord gaan. In dit contract is namelijk geregeld dat auteurs een percentage van al hun inkomsten – voor zover die verkregen worden uit de uitoefening van hun vak als auteur – af moeten staan aan de uitgever.

Oscar van Gelderen, de uitgever van Lebowski, meent daar recht op te hebben, zo liet hij in een e-mail aan De Volkskrant weten, omdat de uitgever voor de schrijver vaak een managementfunctie zou vervullen: ‘Als wij aantoonbaar zorgen voor inkomen voor de auteur, dan willen we daar een percentage voor terug. Er zijn twee modellen om als uitgeverij en auteur samen inkomen te genereren: via het boek en via de auteur. Wij hebben de laatste vijf jaar talloze events georganiseerd waar auteurs zich konden profileren en waar aan iedereen gewoon een gage wordt betaald, behalve aan de uitgeverij.’

Rijkers, die juridisch adviseur is bij de VvL, stelt: ‘De uitgever neemt zo geld weg voor iets waar de auteur een eigen inspanning voor levert, een optreden. Daarmee gaat de uitgever voorbij aan het zelfstandig belang van de auteur.’

Dat een uitgever wat verdient aan een auteursoptreden hoeft niet onredelijk te zijn: als de uitgever een literaire manifestatie organiseert levert hij een dienst waar de auteur van profiteert. In zo’n geval kan de uitgever vragen om een bijdrage van de auteur; in de praktijk gebeurt zoiets wel, doordat de uitgever een percentage zelf houdt van het honorarium dat bestemd is voor de schrijver.

Maar de situatie die in het contract wordt voorgesteld is dat de auteur contractueel óók een percentage van de inkomsten moet afstaan waarvoor de uitgever géén dienst of inspanning heeft geleverd, en daarom is zo’n contract onacceptabel.

Written by Ted

12 maart 2015 bij 07:12

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: