tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Beginnende illustratoren, let op: de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen komen er weer aan!

with 2 comments

FWF-logoDe tweejaarlijkse Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen zullen in 2015 voor de vijfde keer worden uitgereikt. Inzendingen dienen uiterlijk op 1 juli 2015 binnen te zijn bij de FWF.

1. Inleiding

De Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen zijn in 2007 ingesteld en werden uitgereikt in 2009, 2011 en 2013.

Fiep Westendorp zag nooit iets in prijzen omdat zij vond dat illustratoren “net als bakkers gewoon hun werk doen” en daarom niet extra gelauwerd hoeven te worden. Toch heeft de Fiep Westendorp Foundation besloten het een prijs te noemen, want het gaat niet om beloning, maar om een aanmoediging voor jonge professionele illustratoren.

De Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen ter waarde van elk € 20.000,- worden eens per twee jaar uitgereikt aan maximaal drie jonge illustratoren.

2. Voor wie zijn de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen bedoeld?

De prijzen zijn bedoeld voor jonge illustratoren met een maximum leeftijd van 29 jaar. De illustratoren hoeven niet per se kinderboekillustratoren te zijn.

De prijzen zijn bedoeld om startende vakmensen een duwtje in de goede richting te geven, door een bedrag beschikbaar te stellen waarmee zij een bijzonder project kunnen uitwerken, dat zonder financiële hulp niet uitvoerbaar zou zijn.

3. Algemene Voorwaarden Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen 

a. De prijzen kunnen beschikbaar worden gesteld aan beginnende illustratoren wier werk tot de illustratie-/tekenkunst gerekend kan worden.
b. In aanmerking komen illustratoren die niet langer dan drie jaar zijn afgestudeerd aan een erkende (kunst-) academie. Men kan maximaal twee keer meedingen naar de prijzen.
c. De maximum leeftijd is 29 jaar.
d. Onder de beoordeling valt werk dat – al dan niet gepubliceerd – niet ouder is dan drie jaar, teruggerekend vanaf de datum waarop de prijzen worden toegekend.
e. Een illustrator kan niet meer dan eenmaal een Fiep Westendorp Stimuleringsprijs ontvangen.
f. Projecten waarvoor een Fiep Westendorp Stimuleringsprijs is toegekend dienen in principe binnen twee jaar na toekenning van de prijs te zijn afgerond.
g. Van de winnende illustrator wordt verwacht dat hij/zij een presentatie geeft van het projecten tijdens de Fiep Westendorp Biënnale.

4. Toetsing

Uitgangspunt is een heldere projectomschrijving.

De jury toetst het project, waarvoor een stimuleringsprijs wordt aangevraagd, op originaliteit, degelijkheid, haalbaarheid, aantrekkelijkheid of andere zich aandienende criteria. Daarnaast wordt de kwaliteit van het ingezonden illustratiewerk bij de beoordeling betrokken.

5. Jury

Een jury bestaande uit illustratoren en kunstcritici beoordeelt de inzendingen. Na de eerste selectie worden enkele illustratoren op gesprek uitgenodigd. Op basis van deze gesprekken worden maximaal drie winnaars gekozen.

6. Aanvraagprocedure Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen 

Aanmelding geschiedt door:

a. Volledige invulling van het aanvraagformulier. Dit formulier kun je via de site verkrijgen of aanvragen via info@fiepwestendorp.nl.
b. Aanleveren van kopieën/prints van eigen illustratiewerk (min. 4 en max. 6 stukken).

Je kunt de formulieren digitaal invullen, printen en samen met kopieën/prints van het illustratiewerk voor 1 juli 2015 opsturen naar:

Fiep Westendorp Foundation
Aanmelding Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen
Johannes Vermeerplein 5
1071 DV Amsterdam

Wil je het ingezonden illustratiewerk retour, voeg dan een voldoende gefrankeerde retourenvelop bij. Al het werk dat zonder een retourenvelop ontvangen wordt, zal na afwijzing door de jury worden vernietigd.

7. Toekenning van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen

De betaling geschiedt in vier halfjaarlijkse termijnen van € 5.000,- elk. Elk half jaar vindt een voortgangsgesprek plaats en leveren de prijswinnaars een schriftelijk voortgangsverslag in. De winnaars zijn zelf verantwoordelijk voor eventuele afdrachten aan de fiscus of andere instanties.

8. Bij afwijzing van een aanvraag

De toekenning van de jury is bindend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Written by Ted

25 maart 2015 bij 11:44

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. toch wel jammer 😦 van die maximum leeftijd….er zijn vast genoeg startende talentvolle illustratoren die toch al wat jaartjes ouder zijn en echt wel in aanmerking komen voor zo’n stimuleringsprijs.
    rianne brugmans (al meer als 10 jaar flink aan de weg aan ’t timmeren…maar nog steeds “starter”)

  2. Degene die de prijs uitreikt heeft vanzelfsprekend ook het recht om de voorwaarden te bepalen.

    Ted

    26 maart 2015 at 17:08


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: