tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Istanbul (3)

with one comment

P1000716P1000715(Vervolg van eergisteren)

Gisteren lunchten we met de directeur van de directeur in een restaurant en daar vonden we niet zo veel aan, dus we zorgen er nu voor dat we tussen de middag niet hoeven te eten. Overal waar we komen krijgen we koek en hartig brood, dus we hebben sowieso geen honger. We gaan wandelen met onze tolk Berrak over de boulevard in het haventje.

Ook de middagschool gaat goed en we weten het enthousiasme van de kinderen tot grote hoogte op te zwepen. Na afloop komt een meisje langs met een tekening waarop ze een hart heeft getekend met mijn naam erin. Ik smelt een beetje.

We zijn content en voldaan, zweterig ook. De leiding van de school is tevreden. De lerares Engels komt naar ons toe om te vertellen dat ze nog nooit zoiets gezien heeft. Ze hebben wel eens Turkse schrijvers op school gehad, maar dat gaat er toch een stuk tammer aan toe. Dat vermoedden we al, want op alle scholen waar we komen staan een stijve tafel met stoelen erachter voor ons klaar en die schuiven we natuurlijk onmiddellijk opzij.

Vrijdag 8 mei

Eerlijkheid gebiedt: we zijn niet naar Istanbul gekomen omdat het onze missie is aan driehonderd kinderen voor te lezen; we zijn gelokt door de vrije tijd eromheen. En daar maken we optimaal gebruik van. Meteen al op de eerste dag bezochten we de Aya Sophia en de Blauwe Moskee en gingen we met de boot mee voor een tocht over de Bosporus. Een boottocht zuidwaarts deden we gisteren op onze eennalaatste dag; we voeren naar een van de vier Prince’s Islands aan de Aziatische kant van de stad, het derde, dat Heybeliada heet en dat net als de andere niet toegankelijk is voor auto’s – al zagen we wel een politiewagen. We huurden er een fiets en toerden over het eiland, tot we er genoeg van hadden en uitrustten in het gras. In de schaduw, want al met al hebben we ontzettend geboft: het is alle dagen een graad of 24 en naarmate de dagen vorderen voelt het steeds warmer aan. Daar kwam pas verandering in aan het einde van donderdag: toen brak een hels onweer los en meteen sloegen overal in de stad de stoppen door. In het hotel schakelde men meteen over op de noodvoorziening, maar hele delen van de stad, inclusief de stoplichten, bleven een uur of twee op zwart.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

14 mei 2015 bij 07:32

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Groot gelijk….om werk met (toeristisch) plezier te combineren. Zo kom je nog eens ergens en zie je nog eens wat. En dat heerlijke weer er gratis bij. Dat onweer maar beschouwen als wisselgeld.

    Wout

    14 mei 2015 at 10:57


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: