tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Tot het volgende songfestival!

with 4 comments

trijntje jurkVolgens mij mislukte bijna alles aan het optreden van Trijntje Oosterhuis bij de voorronde van het Songfestival gisteren. Nou ja, niet haar zangkwaliteiten natuurlijk; die staan buiten kijf. Maar het was wel een kwestie van de verkeerde zangeres op de verkeerde plaats. Ze stond op dat immense podium ietwat naar voren gebogen alsof ze het publiek trachtte te bereiken. Vergeefs. Ze zong de longen uit haar strot, alsof ze dacht dat het publiek haar anders niet hoorde. De regie dacht: we doen haar in één shot en de camera draait om haar heen, precies zoals het jaar ervoor bij The Common Limits. Maar deze keer was het een verkeerde beslissing, want doordat de camera áchter Trijntje terecht kwam – en haar toonde als een in spookgewaad gekleed, moederziel alleen wezentje dat stond te klossen op lompe klompjes, raakten we het contact met haar voortdurend kwijt. En als we haar dan weer van voren zagen, trok ze nog steeds een gezicht alsof ze nodig naar de wc moest. – Had Trijntje dan niets kunnen doen om de omstandigheden te verbeteren? Ja, ze had die scheurjurk aan kunnen trekken. Dat ze het niet deed ten gunste van een onflatteus spartelpak, was eigenlijk een belediging aan het adres van de ontwerper van de schitterende jurk waarmee ze tijdens de eerste repetitie op het podium stond, want dan had die ontwérper – Tycho Boeker – aan een wereldcarrière kunnen beginnen.

Eigenlijk is dat me het meest tegengevallen. Ik was al de eerste keer dat ik het liedje hoorde niet gecharmeerd, omdat het na een halve minuut al sleets en uitgeput was en het changement “koekoek koekoek” voegde niks toe. En ook die eerste keer zong Trijntje het met een vertrokken gezicht. Maar die jurk, die weergaloze jurk stond haar zo waanzinnig goed, dat daar toch echt dé gemiste kans lag.

Nee, dan België. Wat een leuke, frisse bijdrage, goed gestyled in zwart en wit, prima zanger, leuke act, goed gebruik van het podium, goed gebruik van het decor. Top!

Enfin, over een half jaar nieuwe kansen. Doe mij nou eens een lol en laat de Ashton Brothers gaan met een podium-act. Of, als die niet willen, Dotan of Roel van Velzen. Of die mooie jongen, kom, hoe heet hij ook alweer, die een duet zong met zijn vader. Of Caro Emerald. Of Liptease. – Enfin, gelukkig is onze poel talent nog lang niet uitgeput.

 

Written by Ted

20 mei 2015 bij 08:35

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Goede analyse, en ben het met je eens dat we Roel van Velzen moeten sturen!

  Ellen Deckwitz

  20 mei 2015 at 10:38

 2. Alain Clark, bedoelde ik.

  Ted

  20 mei 2015 at 11:22

 3. Je hoopt op meer maar soms (meestal) voel je al snel aan of het iets wordt of niet (geen achteraf gepraat maar gevoelpraat want zelf was ik 1 minuut al uitgeput van het geforceerde zingen waarmee het nummer zowiezo omlaag werd gehaald).
  En die scheurjurk…het risico van een er uit floepende trijn zou echt niet kunnen – de organistatie zal wel peentjes hebben gezweet. De beelden gaan (wel ingekort) ook naar Amerika en daar zou de hel (na een floepende Janet Jackson een paar jaar terug) dan weer losbreken. Ach: 2016 nieuwe ronde nieuwe kans. PS: vorige jaar was er een gevoel van twijfel dat met een 2e plek (mooi nummer – prachtige regie) alsnog een puik resultaat werd – jammer van een pruikbaardjurk want die MOEST wel winnen.

  Wout

  20 mei 2015 at 12:11

 4. De verdeling vond ik het meest ondoordacht: de verhouding Oostbloklanden – Westeuropese landen was ’n beetje scheef. De uitslag was te verwachten, al zou Trijntje supergoed zijn geweest

  Bertie

  20 mei 2015 at 23:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: