tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Op naar het volgende songfestival

with 2 comments

edsilia_jurk_027 liedjes beluisteren vond ik echt te veel gevraagd, maar ik nam het Eurovisiesongfestival op, zodat ik vanochtend de puntentelling kon bekijken. Die is altijd verrassend vanwege het ontbreken van verrassingen. Er zijn landen die altijd op elkaar stemmen en de – meestal – dames die de punten namens hun land doorgeven – doen dan alsof ze het niet hadden zien aankomen. Vin’k leuk. Eén verrassing was in ieder geval dat Edsilia Rombley, die de punten namens Nederland doorgaf, de jurk droeg die  Trijntje Oosterhuis achteloos in de hoek had geworpen. Helemaal goed aangepast was de jurk niet, want het stukje dat bij Trijntje de jurk bij haar navel aan elkaar moest houden was op haar huidstint aangepast en bij Edsilia was het – waarschijnlijk inderhaast – te donker bruin. Maar who cares? De zaal reageerde er enthousiast op. – Had Trijntje de finale gehaald als ze de jurk wel gedragen had? Ze werd veertiende van de zestien in de eerste halve finale, net voor een groep verstandelijk gehandicapten uit Finland, met een liedje waarvan je uiteindelijk toch alleen kunt concluderen dat het ondermaats was. Met een goed liedje kun je afzien van toeters en bellen, maar met alleen een goede zangeres niet.

Zweden won met een leuke act, vóór Rusland en Italië, met België op de vierde plaats, en de landen die doordat ze betálen altijd mee mogen doen, Spanje, Frankrijk, Groot Britannië en Duitsland, eindigden in de onderste regionen of zelf helemaal onderaan (samen met gastland Oostenrijk, dat net als Duitsland 0 punten kreeg). – Je krijgt de indruk dat doordat die landen niet aan de voorrondes meedoen, ze ook geen mogelijkheden hebben om hun nummer alvast te presenteren aan het publiek. Dat geldt dan weer niet voor Italië, dat ook altijd meebetaalt, want dat land eindigde, zoals gezegd, op plaats drie.

Verrassend was dat allemaal niet, want de uitslag correspondeerde vrijwel naadloos met wat de bookmakers hadden voorspeld.

Presentator Cornald Maas viel ten minste twee keer op. Hij liet doorschemeren dat hij het organiserende land van manipulatie verdacht, doordat de volgorde van optredende landen sterk in het voordeel van Rusland zou zijn geweest. Maar dat soort toeval kan ontstaan bij lotingen.

De tweede keer dat hij opviel, was toen hij na enige aarzeling toch zei wat hij wilde zeggen: ‘Dat staat als een stijve paal boven water’. Waarschijnlijk dacht hij daarbij aan een heer in bad. – Misschien een idee voor de Nederlandse inzending volgend jaar?

Written by Ted

24 mei 2015 bij 08:46

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Inderdaad Ted….een halve week lang avondvullend muziek- en mediacircus is weer voorbij. En zoals vaker gezien kwam op het eind alles toch nog goed. De heren commentatoren hadden het dit jaar trouwens verrassend goed met de 5 getipte landen waarvan Zweden als winnaar. En ach die jurk: leuk moment van Edsilia.

    Wout

    25 mei 2015 at 09:22

  2. Nou, de bookmakers hadden die top 5 voorspeld, niet de commentatoren.

    Ted

    25 mei 2015 at 09:41


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: