tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Vernieuwd Modelcontract Kinderboeken

leave a comment »

contractVertegenwoordigers van uitgevers en schrijvers van kinder- en jeugdboeken zijn tot een nieuwe versie van het Modelcontract Kinderboeken gekomen. Hierin is ook de uitgave van het e-boek en de app geregeld. Of vertegenwoordigers van de illustratoren (de BNO, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) opnieuw niet zijn betrokken, is niet duidelijk, maar ze worden in ieder geval niet genoemd, dus ik neem aan dat ze op last van de WKU (Werkgroep Kinderboekenuitgevers) opnieuw buiten het overleg zijn gehouden. Als ik dat fout heb, zal er wel een reactie komen.

De Vereniging van Letterkundigen meldt: ‘In het Modelcontract Kinderboeken zijn de minimumvoorwaarden vastgelegd waaronder kinderboeken kunnen worden uitgegeven zoals overeengekomen tussen de VvL (Vereniging van Letterkundigen, afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers, VSenV) en de WKU (de Werkgroep Kinderboekenuitgevers, onderdeel van de Groep Algemene Uitgevers, GAU).

Het modelcontract voor kinderboeken bestaat sinds 2010. In het geactualiseerde contract is zowel de exploitatie van het papieren boek als die van de digitale versie en de app geregeld. De beëindigingsmogelijkheden van het contract zijn aangepast aan de digitale omgeving.

De WKU en de VvL hopen dat dit nieuwe modelcontract de legale markt voor e-boeken stimuleert.

Het Modelcontract Kinderboeken is een speciale versie van het sinds de jaren ’70 bestaande Modelcontract voor de uitgave van Oorspronkelijk Nederlands literair werk en bevat een aantal regelingen die specifiek voor kinderboeken relevant zijn. Deze regelingen betreffen met name illustraties, merchandising en boekenseries.’

Het regelen van de illustraties in dit contract was een expliciete wens van de WKU, maar diezelfde WKU heeft steeds het overleg met illustratoren tegengehouden.

De VvL vervolgt: ‘Voor reeds bestaande titels onder een lopend contract, waarvoor de digitale rechten nog niet geregeld zijn, blijft het Addendum voor de uitgave van een e-boek een goede basis.

De VvL en de WKU zijn verheugd over het resultaat en benadrukken ook in de toekomst graag te willen blijven onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden.

Het nieuwe Modelcontract Kinderboeken is vanaf vandaag vanaf de websites van de VvL (www.vvl.nu) en het Nederlands Uitgeversverbond (www.nuv.nl) te downloaden.’

 

Written by Ted

4 juni 2015 bij 15:41

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: