tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘De SSS-inkomsten gaan naar de auteurs’

leave a comment »

manjaIn Boekblad, het vakblad voor het boekenvak, een aardig en héél correct interview met Leopold-uitgever Manja Heerze. Eén toevoeging aan een van haar uitspraken viel me op: ‘Veel van onze schrijvers zijn voortdurend onderweg. Dat is overigens geen activiteit van ons als uitgeverij, dat gaat via SSS. De inkomsten gaan naar de auteurs.’

Het gaat om dat laatste zinnetje. Maar eerst misschien iets verduidelijken, want niet iedereen weet wat SSS is. Dat staat voor Stichting Schrijvers School Samenleving. (Waarom het dan niet SSSS heet, weet ik niet.) Die stichting, oorspronkelijk Schrijvers op School geheten, werd – als ik het goed zeg – een jaar of 50 geleden opgericht door Wim Spekking en Anni Matti, twee kinderboekenschrijvers die geen van beide meer in leven zijn. De Stichting bemiddelt tussen organisatoren, zoals scholen, bibliotheken en theaters, die een auteur op bezoek willen hebben, en schrijvers en illustratoren.

Een poosje geleden werd door een uitgever geopperd dat een deel van de inkomsten die schrijvers ontvangen door het afleggen van schrijversbezoeken, aan de uitgever zouden moeten toekomen. Met haar opmerking lijkt Manja ervan blijk te geven dat deze discussie in bredere kring wordt gevoerd. Uit de opmerking an sich valt verder niet op te maken wat Manja’s mening erover is.

Is het alarmerend dat uitgevers hierover “nadenken”? Nee.

In het onwaarschijnlijke geval dat uitgevers met succes een deel van de SSS-inkomsten van auteurs in de wacht slepen, zijn ze dat meteen ook weer kwijt aan honorarium voor de auteurs die het land in trekken om producten van de uitgeverij te promoten.

Zo ver komt het niet. Het zal niet gauw gebeuren dat uitgevers van auteurs SSS-gelden opeisen, omdat ze dan via een omweg overheidssubsidie opstrijken. Het zou het onmiddellijke einde van SSS betekenen.

Maar uitgevers kunnen wel, individueel of gezamenlijk, een bureau oprichten dat schrijvers (illustratoren, vertalers) uitzendt. Dan is het niet onlogisch dat ze een deel van de inkomsten voor zichzelf houden, want ze ijveren ervoor.

Written by Ted

27 juli 2015 bij 07:13

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: