tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De waard, de gasten en de gelegenheid (1)

with 3 comments

spaarvarkenIn Boekblad, het vakblad voor het boekenvak, schetst boekhandelaar en dichter Joost Baars de situatie bij de loods van Amazon in Amerika. Als het daar moordend heet is – 45 graden – gaan de deuren niet open voor wat verkoeling, maar zetten ze ambulances op het terrein voor flauwgevallen werknemers, om er maar voor te zorgen dat werknemers er niet met handelswaar vandoor gaan.

Het lijkt wel of we er steeds vaker vanuit gaan dat de anderen dieven en bandieten zijn.

Wie heeft gevolgd hoe NS problemen wil(de) bestrijden, kon niet anders dan tot de conclusie komen dat NS de gezamenlijke reizigers niet ziet als mensen die tegen een redelijke vergoeding vervoerd willen worden, maar als zwartrijders die tegengehouden moeten worden. Bij elk probleem dat NS tegenkwam was de oplossing die het bedrijf aandroeg hetzelfde: poortjes! Niet: wij richten ons op de service die we kunnen verlenen aan reizigers die hij ons dienstverlening afnemen, maar: wij richten ons op het tegengaan van zwartrijders.

Hier geldt een mooi oud spreekwoord: zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Onlangs moest NS-topman Timo Huges vertrekken – met een mooie gouden handdruk – omdat hij, nou ja, aan het zwartrijden was.

In winkels worden klanten uitgenodigd met gulle gebaren: de schappen staan uitnodigend vol en er staan borden bij: Neem mee! Pak mee! – Maar als mensen dat doen worden ze bij detectiepoortjes tegengehouden, want ondernemingen weten het: gelegenheid schept de dief. Of om een ander spreekwoord van stal te halen: de kat op het spek binden.

De opperwaard is de overheid. Op een bepaald moment is geoordeeld dat mensen ongeveer 4% rente kunnen behalen op hun spaargeld en daarop was het percentage belasting gebaseerd. Inmiddels is 1% al nauwelijks haalbaar en toch heeft de overheid de tarieven in jaren niet bijgesteld. Om het onrecht een beetje rechter te laten lijken, worden nu de tarieven bijgesteld (naar beneden, maar ook naar boven). In wezen steelt op die manier de overheid van zijn eigen burgers. Maar ook van buitenlandse burgers: hoe onze overheid Griekenland dwingt tot bezuinigen, maar groot-belastingontduikers aldaar bijstaat om het land naar de knoppen te blijven helpen.

Written by Ted

17 augustus 2015 bij 09:59

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ben het met je eens. Wantrouwen is er teveel ingeslopen. Damiaan Reys, de Zomergast van gisteravond had het er ook over: het wantrouwen van zorgverzekeraars en overheid t.o.v artsen. Waardoor er zoveel regelgeving komt dat er schrijnende situaties ontstaan.
  En zo kan ik talloze voorbeelden noemen…
  We moeten minder willen controleren, denk ik. Dan maar wat mensen ertussen die ergens misbruik van maken, het gros doet goed.

  Marijke

  31 augustus 2015 at 08:10

 2. […] De waard, de gasten en de gelegenheid (1) staat hier. […]

 3. Wat ben je opstandig, Ted. Je lijkt wel een communist!

  Peter Smit (communist)

  Peter Smit

  31 augustus 2015 at 10:11


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: