tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Het nieuwe boek dat verdween

with 8 comments

RVVR-omslag-folderIk ben weer online na het Ziggo-avontuur, maar dat leverde meteen ook een angstig moment op: mijn nieuwe boek – Rond vierkant vierkant rond (zie hier) – was uit mijn computer verdwenen! Ik wist ook onmiddellijk hoe dat gekomen was.

Op een bepaald moment gedurende de periode dat ik geen internet had, kon ik alleen nog via de wifi van de buurman met mijn laptop online. De laptop gaf aan helemaal vol te staan en deed niets meer, waardoor ik flink wat ruimte moest maken op de harde schijf. Ik heb toen de zwaarste bestanden verwijderd, namelijk die van het nieuwe boek. Die had ik immers ook op mijn grote computer staan en eveneens op mijn reservecomputer (ik heb een desktop, mijn oude desktop heb ik behouden als back-up-systeem, en ik heb een laptop). Bovendien heb ik een externe harde schijf die alles update. In het verleden ben ik al eens werk kwijtgeraakt, dus ik dacht dat ik nu alles dubbel en dwars in orde had.

Op mijn laptop had ik Dropbox, het back-up-programma dat communiceert tussen mijn computers, uitgezet. Maar kennelijk niet volledig, want zonder dat ik het merkte synchroniseerden de drie computers die ik heb en zo verdwenen de bestanden die ik van de laptop had verwijderd ook van de desktops!

Maar ik had het back-up-systeem toch nog? Bij het weer online komen gaf die aan dat hij al sinds december vorig jaar niet meer update, dus ik begon al aardig in paniek te raken.

Ik dacht: in het verleden is het gelukt om via “Recovery” – eventueel door een gespecialiseerd bedrijf – bestanden die gewist waren terug te halen, dus daar vestigde ik mijn hoop op. Ondertussen ging ik googelen en vond zo uit dat je via Dropbox terug kunt in de geschiedenis van wat je hebt gedaan. Dat deed ik en daar vond ik inderdaad een notitie dat ik begin augustus een hele hoop bestanden heb gedelete. Dropbox vroeg: wilt u die bestanden terughalen? Ja, riep ik en drukte op de knop. En vervolgens zette Dropbox een voor een al die bestanden weer terug in de mappen waar ze uit verwijderd waren.

Written by Ted

17 augustus 2015 bij 07:09

Geplaatst in Diversen

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. ‘Digitaal-weg’ lijkt (is vaak helaas) altijd zo verschrikkelijk helemaal alles kwijt. Wat goed van dropbox. Wat fijn dat je bestanden terug zijn!

  Kate

  17 augustus 2015 at 08:34

 2. Wat een toestanden allemaal. Ik hoop dat je het nieuwe school/werkjaar nu weer eens probleemloos kunt werken. Fijn dat je je bestanden terug hebt. Een boek kwijtraken is een nachtmerrie!

  Selma Noort

  17 augustus 2015 at 08:45

 3. Gelukkig deed Dropbox waar ik het voor ingehuurd had!

  Ted

  17 augustus 2015 at 10:01

 4. Vandaag blijft spannende dag, want straks komt mijn computermannetje de laatste losse eindjes herstellen. Als dat maar goed gaat!

  Ted

  17 augustus 2015 at 10:02

 5. Wat een naar gedacht dat alles dus blijkbaar maar blijft en blijft.
  Het komt dit keer wel goed uit, maar toch …

  Co

  17 augustus 2015 at 11:16

 6. Wat eng. Mijn dochter had laatst ook zoiets. Maar ik zou je toch aanraden om gewoon via Timemachine een backup te maken van de werkcomputer op een speciaal daarvoor gekocht schijf. Scheelt een hoop stress.

  Rian Visser

  17 augustus 2015 at 18:54

 7. Heel handig

  E muller

  18 augustus 2015 at 15:32

 8. […] poëzieprentenboek vol beeldsonnetten in de boekhandels liggen. Hoe dat boek bijna verdween kun je hier […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: