tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Expeditie Robinson begint weer

with one comment

Nicolette_KluijverHet nieuwe televisieseizoen is begonnen. Vanavond begint Expeditie Robinson weer, dat niet meer zo goed is als toen het begon, maar ik kijk er toch weer naar – een soort verslaving – misschien vooral om te zien wat de programmaleiding de kandidaten dit jaar ingefluisterd heeft. De afgelopen jaren was dat: probeer zo veel mogelijk samen te spannen en vals te zijn, want het is een overlevingsSPEL; in het begin was het: laat zien dat je kunt overleven zonder de comfortabele omstandigheden van thuis in een OVERLEVINGSspel. Het programma wordt onder meer gepresenteerd door Nicolette Kluijver (foto).

Kun je er wat van leren? Ja, hoe mensen zich er met groot gemak toe aan laten zetten om dingen te doen waarvoor ze zich tegenover hun moeder zouden schamen als ze het in het echte leven deden.

ER is te zien op RTL5. Gisteren was daar een ander programma te zien, dat ik zag omdat ik het verwarde met een ander programma. Het heet Van je vrienden moet je het hebben, en ik heb het al eens eerder gezien, maar onder een andere naam. Twee teams van hip doende jongelui moeten opdrachten uitvoeren die vooral ranzig zijn, onder leiding van twee presentatoren, Nicolette Kluijver en Rick Brandsteder, die zich laten betalen om zich van hun ordinairste kant te laten zien. Ze moedigen jonge, makkelijk beïnvloedbare jongeren aan dingen te doen waarvan hun moeders zeggen: doe dat nou niet! Maar die jongeren doen het wel – ze huppen naakt rond in hobbezakken, laten hun hoofd deels kaalscheren – behalve als wat ze moeten doen aangeduid kan worden als homo, want dan haken ze af. In dit specifieke geval moesten vier knullen tongen met tongen die uit een gat staken, en ze vermoedden natuurlijk wel dat daar misschien wel een of meer mannen aan vast zaten. Omdat ze het niet deden raakten ze, met hun blote kont en kale kop, al het geld kwijt dat ze verdiend hadden en moesten het veld ruimen voor een team van vier meiden, die wel gingen tongzoenen, omdat de wereld zoenende meisjes heel anders beoordeelt dan zoenende mannen.

Kun je er wat van leren? Ja, er is haast niets voor nodig om mensen dingen te laten doen die ze onder normale omstandigheden – geen tv-camera, geen ophitsend publiek, geen manipulerende presentatoren – niet zouden doen. Het maakt tamelijk inzichtelijk hoe redelijke, jonge mensen op eenvoudige wijze tot gruwelijke daden kunnen worden aangezet. Ook als ze er geen geld voor krijgen, want de meeste kandidaten deden vrijwel alles, maar kregen nul cent mee naar huis.

Welk programma verdient de voorkeur? Als je de kinderen van Nicolette bent: ER. Als je het strakke lichaam op foto’s van Rick Brandsteder niet gelooft: Vjvmjhh.

Written by Ted

3 september 2015 bij 12:31

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hoi Ted,

    ik kijk nooit naar dit soort programma’s en ik snap het ook niet. Overal worden jongeren gewaarschuwd om vooral geen rare dingen op internet te doen, omdat je daar na jaren opeens weer mee geconfronteerd kan worden. En hier? Je zal het toch meemaken dat je over zes jaar solliciteert en de personeelschef herkent je aan je tattoo, als degene die ooit met zijn huidige vrouw een wedstrijdje gemengd naaktzaklopen heeft gewonnen. Of verloren, nog erger.

    Kortom: ze moeten het verbieden!

    Peter Smit

    3 september 2015 at 13:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: