tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zuid-Afrika (3)

with one comment

IMG_3415(vervolg)

Zondag 13 september. Ook deze dag brengen we grotendeels in de auto door. We hebben gisteren in ongeveer twaalf uur gereden naar Witsand en zijn vanochtend om negen uur vertrokken om naar Okiep te rijden. Daar zullen we zo tegen zes uur vanavond aankomen, na een tussenstop in Upington.
De afgelopen nacht brachten we door in het Witsand reservaat, een oase in relatief dor gebied. Eindeloze ongerepte natuur met een zandweg erdoorheen. Dat de auto’s waarmee we rijden (twee: we zijn met zeven mensen – gastheer Thomas en zijn assistent annex docent Jan, Anzil, Hans, Stefan, Philip en ik, en een hoop bagage) het niet begaven op de wankele wegen stemde ons tevreden.
In het midden van die onaangetaste natuur troffen we een resort aan met houten hutten – met riet gedekte chalets waar we ieder een eigen kamer kregen. Bij een van de chalets werd ons een braai aangeboden. Niet echt wat je zou verwachten met twee vegetariërs onder ons, maar het eten werd met liefde bereid en kwam deels aangebrand op ons bord, zoals het hoort. We waren erg tevreden, maar blijer nog waren we over de omgeving. Vanochtend zijn we speciaal om zes uur opgestaan – Stefan, Philip en ik – om te gaan wandelen in de vroegte. We liepen door het roodkoperen zand rondom de huisjes met de lage begroeiing waar we vluchtende springbokken, apen, stokstaartjes en enorme hazen tegenkwamen. Van daar liepen we het duinlandschap in waaraan het gebied zijn naam ontleent: wit zand. We liepen tot op de hoogste toppen en zagen erachter een donkergroen begroeide vlakte die eens een zee of immens meer moet zijn geweest. Het mysterie van het gebied is – ik herhaal het – dat het witte zand van de duinen niet mengt met het rode zand van de omgeving.

Op de zandweg die ons weer uit het gebied leidde lagen drie kennelijk in de nacht aangereden dieren: een civetkat, een bakoorvos en een dier dat we niet herkenden.

Hieronder de route (klik op het plaatje voor een vergroting) die we in tien dagen hebben afgelegd. We begonnen in Johannesburg, reden naar Pretoria, vervolgens naar Witsand, Upington en Okiep. Daar in de buurt bezochten we: Nababeep, Bergsig (niet aangegeven), Steinkopf en Springbok. Na een tocht naar Kleinsee aan de oceaan reden via Pofadder en Augrabies Falls naar Riemvasmaak. Tot slot kwamen we weer terug in Upington vanwaar Philip en ik met het vliegtuig teruggingen naar Johannesburg.

kaartje-ZA

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

23 september 2015 bij 06:27

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Erg leuk om jullie reisverslagen te lezen.

    Gerard van Gemert

    23 september 2015 at 08:17


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: