tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zuid-Afrika (6)

leave a comment »

IMG_3616(vervolg donderdag 17 september)

Vandaag zouden we op een school in de buurt van het stadje Springbok voorlezen, maar toen er er om elf uur aankwamen, bleek dat men ons pas om twee uur verwachtte. Gisteren was dat ook zo en kwamen we drie uur later terug; nu besloten we niet opnieuw te wachten, maar door te rijden naar de oceaan, zoals we gepland hadden voor na het schoolbezoek, omdat we de tocht anders moesten annuleren.
Het was een rit van bijna honderd kilometer over een hobbelige halfharde zandweg naar Kleinsee, een zo goed als verlaten spookdorp aan de winderige kust. Thomas maakte foto’s van de oceaan want hij ziet de zee niet vaak, en wij vermaakten ons over de leegte van Kleinsee, waar men wacht tot de overheid zegt wat er met het dorp gaat gebeuren. Er is een gesloten Spar-supermarkt en een piepklein winkeltje met wat appels en brood en verder nagenoeg niks. Om wat te eten werden we verwezen naar Grace’s Fish and Chips, maar daar zouden we een uur moeten wachten omdat er niet op klanten gerekend was. We wachtten daar niet op, want we roken frituurvet dat nog was van toen er nog bedrijvigheid in het dorp was. Later hoorden we dat de huizen er nu 50.000 Rand kosten, zo’n 3500 euro. Op de volkomen verlaten wegen zaten twee mannen het woord STOP met witte verf bij te werken. Zelfs wij stopten niet.

Veel van het land is in Zuid-Afrika heeft geen enkele functie. Het enige wat je ermee kunt doen is het overbruggen. Gek genoeg heb je bijna overal ontvangst op je mobieltje, en dat verbaast wel, want als je in Nederland in een weiland staat tussen twee steden in heb je al geen bereik meer. Maar verder is het land verlaten en leeg en veelal dor. Er zijn torren en supergrote insecten, maar vanuit de auto zie je die natuurlijk niet. Wel hebben we een civetkat, een bakoorvos en een niet nader geïdentificeerd dier gezien omdat ze dood midden op de weg lagen. – Erdoorheen rijden is het enige dat je met het gebied kunt doen. Wat zonde, dacht ik een paar keer en vond dat dan een idiote gedachte: in Nederland is geen enkel stukje grond over waar de mens zich níét mee heeft bemoeid en plotseling ervoer ik dat als een vorm van “nuttig”; in Zuid-Afrika zijn kilometers en kilometers natuur waar geen mens naar omkijkt en dat zag ik dan ineens als “onnuttig”. Wat achterlijk!

Toen we  inkopen deden voor de braai van vanavond hadden we nog niet echt in de gaten hoe koud het zou worden. De stevige wind aan de kust had ons al wel onze vestjes ingedreven, maar voor de avond moesten de capuchons op en de jassen aan. Het was beslist geen barbecueweer, maar alles was voorbereid dus we hebben de avond rillend bij het vuur doorgebracht. Om half tien gingen Philip en ik naar onze kamers, waar de wind in ieder geval buiten bleef.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

26 september 2015 bij 07:55

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: