tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zuid-Afrika (8)

leave a comment »

IMG_3654(vervolg)

Zondag 19 september. Gisterochtend reden we terug naar Upington en daar werden Philip en ik bij het vliegveld afgezet. Elias was eerder al vertrokken, Anzil woont in Upington en keerde naar huis terug, en de rest ging door naar Pretoria en Johannesburg, ook Stefan, die pas vanavond terug zal vliegen naar België*.
Wij vlogen van Upington naar Johannesburg en moesten daar zo lang wachten op onze aansluitende vlucht, dat we besloten Johannesburg in te gaan. Ons werd te verstaan gegeven dat het veel te gevaarlijk was om ons zonder begeleiding de stad in te begeven, en uiteindelijk kwamen we terecht bij een taxichauffeur van even in de vijftig die dacht dat God ons naar hem had gezonden, omdat we keurig de 1200 rand betaalden die hij vroeg voor zijn auto en gezelschap – 84 euro.

We bezochten het indrukwekkende Apartheidsmuseum. Daar troffen we op een wand de Zuid-Afrikaanse Bill of Rights aan die aan duidelijkheid minder te wensen overlaat dan ons eigen eerste Grondwetsartikel, waaruit geaardheid expres is weggelaten en waarin staat dat discriminatie in gelijke gevallen niet mag (iedereen weet dat gelijke gevallen helemaal niet bestaan, en dat als gevallen als gelijk ervaren worden de rechter eraan te pas moet komen om alsnog te duiden wie er gelijker is dan de ander).

Vervolgens reed Steven de chauffeur met ons naar Soweto (dat een afkorting is van South Western Township). We reden langs het huis van Mandela in een hip geworden wijk en aten in een restaurantje in dezelfde straat – per ongeluk at ik een minihapje afval (waarover morgen meer) en was daar even misselijk van. Daarna reed Steven ons nog een uur rond, maar we vielen zo ongeveer in slaap, dus we zeiden tegen hem dat hij ons vroegtijdig terug kon brengen naar het vliegveld, hetgeen hij deed. Op het vliegveld dronken we koffie, slenteren rond, en om kwart over elf ’s avonds vertrokken we met een rechtstreekse vlucht terug naar Amsterdam, waar we vanochtend om tien uur aankwamen.

Helaas bleek bij thuiskomst dat de camera van Philip uit zijn rugzak gehaald was, dus helemaal ongeschonden zijn we niet teruggekeerd, maar het had erger gekund.

*Stefan miste zijn aansluiting in Londen en moest daar uren wachten voor een volgende vlucht.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

28 september 2015 bij 07:09

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: