tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Homeland begint weer!

with one comment

homeland4Deze week in de VPRO-gids een mooi artikel over het fenomeen dat de islamitische cultuur geen excellente denkers en wetenschappers zou hebben opgeleverd sinds de wetenschappelijke revolutie van enkele eeuwen geleden in Europa. Het artikel is bedoeld om een documentaire-drieluik uit 2008 te introduceren, Science and Islam, dat vandaag in zijn geheel te zien is op npodoc.nl van 23:00 tot 02:00 uur. Het artikel wordt aldus afgesloten:

‘Is de Islam zelf de oorzaak voor het falen van islamitische landen om een moderne kennismaatschappij te realiseren? Heeft de obsessie met de Koran als het enige boek dat ertoe doet, waar alles wat het weten waard is al in staat, misschien iets te maken met het gebrek aan kritisch denken en geestelijke vrijheid waar een kennismaatschappij niet buiten kan? De kwestie lijkt een blinde vlek voor islamologen.’

Dat is fraaier en genuanceerder geformuleerd dan hoe Pim Fortuyn het deed in 2002: ‘De Islam is een achterlijke cultuur.’

Het domweg vernietigen van wat je ouders en voorouders voor jou en je kinderen hebben opgebouwd en nagelaten, zoals IS doet door het eigen culturele erfgoed te vernietigen in naam van de Islam, kan door niemand worden aangeduid als slim. Het is net zoiets als je eigen been afhakken: het is weg, het komt nooit meer terug en je kunt niet meer lopen.

Wel terug komt de serie Homeland, die in Nederland door BNN wordt uitgezonden, en waarvan aanstaande vrijdag het vijfde seizoen begint. Hoera! Mooie, ingewikkelde serie, niet echt geschikt voor wie de eerdere seizoenen niet zag. Sommigen beweren dat het om een islamofobe serie gaat. Hm, zo heb ik het zelf nooit gezien; wel speelt de serie in op angst die er is voor islamitische terreur. Nou, dat sluit dan wel aardig aan bij de actualiteit.

Written by Ted

5 oktober 2015 bij 06:20

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Alle mensen die niet zingen “je bent welkom, welkom in ons land!” worden weggezet als islamofoob.

    Huib

    5 oktober 2015 at 18:42


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: