tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Krijg nou borsten, jij onverzorgde dame die vis verkoopt op de markt!

with 3 comments

sjoerdKuyperPotverdikkie, het is elk jaar weer raak. Dan is er een onderwerp over kinderboeken op de radio en dan gaat het over de Bond tegen het Vloeken die nare woorden heeft gevonden in kinderboeken. Hoe dat elk jaar opnieuw nieuws kan zijn snap ik niet, maar het is kennelijk traditie.

In 23% van de kinderboeken zouden nog lelijke woorden staan, zegt de Bond, waaronder achterlijke wijven en krijg nou tieten. Volgens mij zijn dat geen vloeken, maar onnette taal mag óók niet van de Bond.

De Bond heeft, zoals elk jaar, de genomineerde en bekroonde kinderboeken (griffels en penselen) onderzocht. Dit is hun conclusie: ‘in 17 van de 22 boeken komt geen grove taal voor. Dit is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen nog 14 van de 22 boeken vloekvrij waren. Van de vijf boeken die grove taal bevatten, valt Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper (zilveren griffel) op. Het boek bevat veel onbeschaafd en seksueel getint taalgebruik.
Het boek Doodgewoon van Bette Westera met illustraties van Sylvia Weve dat de gouden griffel won, bevat geen grove taal. Ook de winnende boeken Monsterboek (gouden penseel) van Alice Hoogstad en Is er dan niemand boos? (gouden palet) van Marc Boutavant met tekst van Toon Tellegen bevatten geen grove taal.’

Aha, als ik het goed begrijp is Sjoerd Kuyper haast in zijn eentje verantwoordelijk voor de verloedering van het taalgebruik. Waarvoor hulde, want je moet stevig in je schoenen staan om die taak op je te nemen. Kinderboekentaal moet voeling houden met de taal zoals die gesproken wordt en daarin komt grove taal nu eenmaal voor; het is dan ook van groot belang dat stevige taal in kinderboeken te vinden is; het is aan de auteur hoe kwistig hij ermee om wil gaan.

De Bond is het daar niet mee eens: ‘Kinderboekenschrijvers doen er goed aan grof taalgebruik te vermijden aangezien het geen goed voorbeeld geeft. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle ouders hun kinderen corrigeren, wanneer ze ruwe woorden gebruiken.’

Wat de Bond er niet bij zegt is dat kinderen grof taalgebruik vooral overnemen van hun ouders.

Written by Ted

8 oktober 2015 bij 12:06

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Of….laat de vloekbond eens over schoolpleinen lopen – hoef je geen rode kleren meer aan want dieprood kleur je dan vanzelf wel.

  Wout

  8 oktober 2015 at 12:50

 2. Tja, ik werd laatst ook aangesproken door een moeder die zei: ‘ah, u bent van ‘Fred het (heel erg eigenwijze) hert’, dat boek waarin gevloekt wordt!’ Ik was me van geen kwaad bewust maar de zin “Getver, zo schattig ben ik echt niet!” blijkt voor een onvervalste vloek door te gaan…

  Pepe Smit

  8 oktober 2015 at 16:21

  • Hahaha! Gekker moet het niet worden…

   jes venema

   8 oktober 2015 at 21:49


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: