tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Winnaars Fiep Westendorp Foundation Stimuleringsprijzen 2015 zijn bekend

leave a comment »

FWF2015Tweejaarlijks reikt de Fiep Westendorp Foundation, die de nalatenschap van de beroemde illustratrice beheert, maximaal drie stimuleringsprijzen uit aan beginnende illustratoren. Zojuist is bekendgemaakt dat de volgende drie jonge mensen ieder 20.000 euro hebben gewonnen voor een project dat ze willen gaan maken. De winnaars werden gekozen uit een zestal finalisten door een jury die bestond uit Max Kisman (grafisch ontwerper en illustrator), Ted van Lieshout (schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar) en Gioia Smid (kunsthistoricus, conservator werk Fiep Westendorp en secretaris Fiep Westendorp Foundation):

STELLA DE KORT (27) Amsterdam
Gerrit Rietveld Academie – VAV
Met “De Nieuwe Geschiedenis” wil Stella de wereld om haar heen weergeven wanneer die verlaten zou zijn door mensen. Hoe kijkt men over 100 jaar terug op onze omgeving? Wat blijft er over van een ruimte als er geen mensen zijn? Met de stimuleringsprijs wil ze dit onderwerp en haar stijl verder uitwerken en onderzoeken.
De jury is gefascineerd door het bijzondere werk van Stella. De jury ziet veel potentie in de vorm waarin haar illustraties verder uitgewerkt kunnen worden en mogelijk een letterlijk hele nieuwe dimensie kunnen krijgen. De jury hoopt dat Stella met de uitwerking van het idee van de nieuwe geschiedenis en de vervreemding die daarbij optreedt, zal verrassen.

ENZO PÉRÈS LABOURDETTE (24) Amsterdam
Academie Minerva (Groningen) – Vormgeving Communicatie – Illustratie
Enzo is gefascineerd door Middeleeuwse reportages zoals “Het Visboek” van Andriaen Coenen, 1577 en “Le Livre de la Chasse” van Gaston Phébus uit 1389. Enzo wil onderzoeken hoe hij een dergelijk boek kan maken over de tijd waarin we nu leven. Met de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs wil hij zich verdiepen in het onderwerp en experimenteren met het toepassen van een oud medium op een eigentijdse en moderne manier.
De jury is onder de indruk van de kwaliteit van Enzo’s illustraties. Daarnaast toont hij zich professioneel en doortastend in zijn werk en presentatie. De jury vindt het projectidee van Enzo zeer interessant en is benieuwd naar de invulling ervan.

JESSE STRIKWERDA (24) Zwolle
Hogeschool voor de kunsten ArtEZ – Illustration Design
Al tekenend ordent Jesse zijn gedachten over een bepaald thema. In dit project wil hij onderzoek doen naar het hedendaags mensbeeld en daarnaast de verdieping in zijn illustraties op multimediaal vlak onderzoeken. Zijn eigen zoektocht wil hij in de vorm van een route in combinatie met digitale toepassingen aan het publiek presenteren.
Jesse toonde een grote ontwikkeling in zijn illustraties ten opzicht van zijn ingestuurde werk van twee jaar geleden. Als Jesse zich met de Stimuleringsprijs op hetzelfde tempo blijft ontwikkelen, liggen er grote kansen voor deze enthousiaste illustrator. Jesse’s interesse op multimediaal vlak is voor de jury een reden geweest om de stimuleringsprijs toe te kennen. Op dit vlak is er voor illustratoren nog veel terrein te winnen en de jury moedigt het onderzoek van Jesse daarnaar aan.

De prijzen worden op 18 november uitgereikt in Spui25, Amsterdam.

Kijk hier voor een indruk van het werk van de laureaten.

Written by Ted

20 oktober 2015 bij 15:19

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: