tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zout enzo (1)

with 2 comments

allerhandeEen van mijn meest favoriete bladen is en blijft de Allerhande, het blad van Albert Heijn. Ik lees er regelmatig recepten in maar maak ze nooit. Ik lees ze vooral omdat ik het Allerhande-jargon zo grappig vind. Het meest gebruikte ingrediënt is “eventueel zout”, maar dat staat niet in de ingrediëntenlijst, omdat AH ermee bedoelt dat je het eventueel weg kunt laten. “Eventueel zout” kunnen  ze niet weglaten uit recepten die overgenomen zijn uit een boek, dus dan staat er wél in de ingrediëntenlijst: ‘halve theelepel zout”.

Nu heeft de redactie iets nieuws bedacht. Ze zetten bij elk recept hoe moeilijk het te maken is, maar het woord “moeilijk” mag dan niet gebruikt worden, dus er zijn drie kookniveaus: makkelijk, uitdagend en probeer maar eens. Ze bedoelen: het is waarschijnlijk te moeilijk voor je dus het zal wel mislukken, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Het is immers een blad dat bedoeld is om producten te verkopen en niet om dat juist af te raden, dus er staat niet: veel te moeilijk voor jou, ingewikkeld, lastig, veel werk, begin er in hemelsnaam niet aan!

Verder hebben ze altijd wel een deskundige die aan het woord komt over een product. Deze keer is de vraag: waarom is groente gezond? Dat heb ik nou altijd al willen weten, en dus wordt een hoogleraar (een echte!) aan het woord gelaten. Die vertelt dat groente belangrijke voedingsstoffen bevat. Nou zeg, wat een openbaring! Verder stelt hij dat men ten onrechte denkt dat groente duur is of te bewerkelijk. Geenszins, stelt de hoogleraar. Je kunt gerust groente uit blik nemen. En nou komt waarom ik de Allerhande zo graag lees: ‘Nog een tip om meer groente te eten: zet vaker een schaal gekleurde groente – zoals snackwortels, radijs, tomaatjes – neer.’ – Dat een hoogleraar het woord snackwortels gebruikt vind ik ontzettend grappig. Ik zie mezelf al naar de groenteboer lopen en vragen: mag ik een bos snackwortels?
Snackwortels, dat is (o, wat toevallig!) een product dat je bij AH kunt kopen. Het zijn gewone wortels, maar ze zitten in een klein zakje, zodat je het “eventueel” mee kunt nemen om ergens anders dan thuis als tussendoortje op te snacken. Je kunt net zo goed een paar rauwe wortels meenemen van huis, maar dat is veel goedkoper, dus niet de bedoeling, en vandaar dat de hoogleraar snackwortels adviseert.

Written by Ted

2 november 2015 bij 07:34

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  ik heb een paar jaar voor Albert Heijn gewerkt, als copywriter. Dat was niet altijd een genoegen, want ze hadden daar een eigen jargon waar ze dan verder weer geheimzinnig over deden. Zo duurde het even voor ik begreep dat Albert Heijn geen supermarkten heeft. Het zijn winkels, en grootste winkels (mega-supers dus) heten XL-winkels. Ze verkochten er ook geen vis of vlees, maar altijd ‘verse vis’ en ‘vers vlees’. Nu is de vis van Albert Heijn nooit vers. Het is zuurstofarm verpakt waardoor het later gaat stinken, maar voor verse vis moet je echt naar een goede visboer in de buurt van een vissershaven, of met een hengeltje naar het strand. Vers vlees kun je niet eens eten. Vlees moet een paar dagen besterven, om het maar netjes te zeggen. (Een paar uur na de dood van een vogel of zoogdier treedt de rigor mortis in, de lijkstijfheid. Die moet eruit voor je het vlees gaat bakken of stoven, en dat duurt een tot twee dagen.)

  Waar ik altijd erg moet lachen is de factor ‘zout’. Bij Albert Heijn kost een ons zout uit de Middellandse Zee ruim een euro. De Middellandse Zee is de meest vervuilde zee ter wereld, dus zuiver zout zal het niet zijn. Wel zuiver is het zout dat in de zoutmijnen van Boekelo wordt gewonnen. Dat zout ligt er al miljoenen jaren, dus de tijd dat er nog ruimschoots geen chemische fabrieken waren. De prijs van een kilo is door de overheid vastgesteld en zal hooguit 20 cent zijn. Maar ja, dan heb je zout, in een witte papieren zak met dikke zwarte drukletters. En geen kunstig vormgegeven strooibusje, met een klinkende fantasienaam en kleurige sierletters. Zelf kook ik aardappels, rijst, pasta en groenten zonder zout. Bij sauzen maken en vlees braden gebruik ik wel zout, en dat is zout genoeg.

  Peter Smit

  2 november 2015 at 10:03

 2. Jeetje, Peter, wat heb jij níét gedaan?

  Ted

  2 november 2015 at 10:31


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: