tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zout enzo (slot)

with 3 comments


De Allerhande schrijft consequent bij recepten: “eventueel zout”. Dat doen ze omdat het advies is om minder zout te eten. Maar uit onderzoek blijkt dat fabrikanten zo ontzettend veel zout toevoegen aan hun voedingsproducten, dat het vrijwel onmogelijk is om onder de aanbevolen maximale hoeveelheid zout van 6 gram per dag te blijven. Je kunt eigenlijk alleen minder dan 6 gram zout binnenkrijgen als je kant en klare producten laat staan en je toevlucht zoekt tot louter verse, onbewerkte groente, fruit en graanproducten. Wie dat niet doet heeft nauwelijks controle over zijn eigen zoutgebruik.

Vara’s Kassa meldt: ‘Het verband tussen te veel zout en hoge bloeddruk staat al jaren vast. Nu is daadwerkelijk vastgesteld dat het aantal hartinfarcten en beroertes met respectievelijk 5 en 7 procent verlaagd kan worden door minder zout in voedingsmiddelen te stoppen. Dat concludeert Marieke Hendriksen in een promotieonderzoek bij het RIVM en Universiteit Wageningen.’

De overheid weet dat allang en je zou denken dat de Minister van Volksgezondheid onderhand eens een keer ingrijpt. Maar dat doet ze niet en dat deden haar collega’s voor haar evenmin. Het belang van de voedingsindustrie wordt zo veel belangrijker geacht dan volksgezondheid, dat het enige dat de Minister heeft gedaan is: vrágen of de voedingsmiddelenindustrie minder zout wil gebruiken. De voedingsindustrie wil dat best, maar hóéft dat niet. Het wordt niet afgedwongen. Als ze vrijwillig minder zout gaan gebruiken zijn ze bang dat andere producenten daar van profiteren, omdat zoute producten nu eenmaal lekkerder gevonden worden dan zoutarme.

Het is pijnlijk te moeten constateren dat het nu juist de Minister van Volksgezondheid is die laks is. Uitgerekend is dat als de Minister de voedingsindustrie (waartoe ook behoren producenten in het buitenland die hun producten in Nederland willen slijten) zou verplichten om de hoeveelheid zout te halveren, in de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes kunnen worden voorkomen.

Written by Ted

3 november 2015 bij 06:22

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jammer dat het niet vanuit de regering opgelegd wordt, de voedselfabrikantan doen er (bijna) niets aan om te reduceren

  Marijke

  4 november 2015 at 16:42

 2. Allesvrezers
  Het brood is te zout, de hagelslag te zoet en van knakworsten krijg je kanker.
  Zo lust ik er nog wel eentje.
  Mijn spreekkamer zit vol met worried well: hoogopgeleide allesvrezers die niets mankeren, maar bang zijn voor alle voedsel omdat je er kanker, hoge bloeddruk, hersen-en hartinfarcten van krijgen kan.
  Na ieder rapport van het RIVM weer meer bezorgde nietsmankeerders lijdend aan het lijden dat ze vrezen. Een jaartje geen rapporten van gezondheidsorganisaties als het RIVM zou de volksgezondheid goed doen, aldus Pieter Barnhoorn, huisarts in Leiden.

  Ik ben het roerend eens met deze huisarts.

  Jeanine van Rooij

  6 november 2015 at 13:18

 3. Dat vind ik te kort door de bocht. Je moet niet ophouden met mensen te informeren omdat ze die informatie niet aankunnen.

  Ted

  6 november 2015 at 17:51


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: