tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

The island – beetje nep?

with one comment

theislandOp Net 5 was afgelopen donderdag de derde aflevering te zien van een survivalprogramma dat The Island heet. Waarom het niet Het Eiland heet of Isla, weet ik niet.
Vijftien onbekende Nederlanders lopen er rond op een eiland en moeten zien te overleven. Een beetje zoals Expeditie Robinson vroeger was, maar dan zonder afvallers en spelletjes.
We moeten geloven dat deze elf (inmiddels tien) mannen en vier vrouwen alleen op het eiland zijn, zonder crew, want er zijn twee cameramensen en een geluidsman meegekomen. En dat presentator Arie Boomsma er niet écht rondloopt of in ieder geval niet op hetzelfde tijdstip, wordt al gauw duidelijk: de huid van Boomsma blijft ongeschonden, terwijl de kandidaten onder de bultjes zitten, en terwijl de kandidaten door de regen sjokken loopt Arie door een zonovergoten paradijsje. – De foto is een mooi voorbeeld van manipulatie: bij de kandidaten staat de zon áchter hen, maar bij Arie aan zijn rechterkant. Twee zonnen op één foto. En aan de wolkenlucht te zien wás er helemaal geen zon en is die er achter geshopt.

Maar er zijn ook andere redenen om aan te nemen dat de deelnemers niet écht in hun eentje zijn. De ontberingen zijn behoorlijk hevig, en dat levert bij sommige deelnemers ideeën op die als door God worden ingegeven. Na enkele dagen zonder water weet inééns een van de kandidaten hoe je water in plastic flessen in de zon moet leggen om water te zuiveren. Een andere kandidaat weet zo maar ineens dat een tropische vis giftig is en niet gegeten kan worden. – Je voelt op je klompen wel aan dat je kandidaten niet zo maar aan de natuur kunt overleveren; je moet ze behoeden voor gevaarlijke zaken, zoals het eten van dieren en vegetatie die slecht voor je zijn. Oké, de deelnemers hebben één dag survival-les gehad, maar dat is te kort om mensen verder volledig aan hun lot over te laten.
Het lukt de mannen en vrouwen niet om vuur te maken, en als je dan niet op de een of andere manier ingrijpt, zul je noodgedwongen het programma moeten staken, want zonder vuur kunnen ze niet overleven. En inderdaad: op de vijfde dag lukt het dan toch eindelijk om vuur te  maken!

Maakt dat het programma minder? Zeker niet. Ik vind het een leuk programma, omdat er genoeg ontberingen overblijven voor irritatie onder de mensen. En dáár gaat het uiteindelijk om: mensen die elkaar niet kennen moeten met elkaar zien te overleven, en hoe doen ze dat zonder elkaar van een rots af te duwen?

Written by Ted

5 februari 2016 bij 16:15

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dat doet me ineens denken aan dat Utopia. Bestaat dat nog? Zitten die mensen daar nog altijd? Is er nog íemand die daarnaar kijkt? Of zijn zelfs de camera’s opgehouden met opnemen en weten die deelnemers dat nog niet? Mooi plot voor een boek 🙂

    boterletters

    9 februari 2016 at 15:08


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: