tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Verslag van een Mislukking (1)

with 2 comments

illustratiefonds1Tijdens het researchen voor een lezing over De bloei van de Vlaamse kinderboekenillustratiekunst die ik in 2006 zou geven in Noorwegen, kwam ik erachter dat het Vlaams Fonds voor de Letteren subsidie aan illustratoren verstrekt, zodat ze zich rustig aan een bijzonder boek kunnen wijden. In Nederland hadden illustratoren die mogelijkheid niet bij de Nederlandse zusterorganisatie, het toenmalige Fonds voor de Letteren, dat inmiddels Nederlands Letterenfonds heet.

Ik begon een actie via mijn website die door NRC Handelsblad werd opgepikt en vond uiteindelijk 114 schrijvers, tekenaars en sympathisanten bereid om die met naam en toenaam te ondersteunen. In een brief aan het Fonds voor de Letteren verwoordde ik het aldus:

‘Sinds de oprichting van het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2000 worden illustratoren beschouwd als auteur en komen zij, net als schrijvers, in aanmerking voor subsidiegelden. De Adviescommissie Kinder- en Jeugdliteratuur formuleerde het in september 2002 zo: “Een illustrator is iemand die kinderboeken maakt. Hij maakt niet met woorden een verhaal, maar met beelden. Prentenboeken zijn een belangrijke sector in de kinder- en jeugdliteratuur. De Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur bestaat in het buitenland vooral via prentenboeken (enkele grote namen buiten beschouwing gelaten): bijvoorbeeld Klaas Verplancke en Carll Cneut. Carll Cneut werd zopas in Frankrijk bekroond met de Prix Octogone voor het beste prentenboek van 2002.
Auteurs genieten mee van het succes van de illustrator: de kwaliteit van het hele werk stijgt door goede prenten.
Besluit: illustratoren bepalen het gezicht en de kwaliteit van de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur. Een illustrator is een volwaardig auteur.”…

(Wordt vervolgd)

De illustratie bij deze serie, die uit zes delen zal bestaan, is een illusie. Het Illustratiefonds bestaat niet.

Written by Ted

8 februari 2016 bij 14:29

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Het komt me nogal dubbel voor, in het geval van Verplancke. Hij krijgt óók regelmatig subsidies uit Nederland (o.a. Mondriaan Fonds e.d.). Zo heeft hij de kans om rustig aan een eigen, supertoffe stijl te werken. Dat lukt de gemiddelde broodtekenaar voor onderbetaalde schoolboeken (waar je dan ook nog blijft hangen met je gesmoorde artistieke ei) absoluut niet.

    Een herziening van het Nederlandse Letterfonds zou zeer gewenst zijn, inderdaad! Dank, Ted!

    booxalivedotnl

    8 februari 2016 at 15:01

  2. […] geschreven die ik Verslag van een mislukking heb genoemd en waarvan de eerste van zes afleveringen hier te vinden is [als je in de zijbalk aan de rechterkant van dit weblog in het zoekvenstertje invult […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: