tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Verslag van een Mislukking (2)

leave a comment »

illustratiefonds2(Vervolg van gisteren. Voortzetting van de brief die ik in 2006 schreef aan het toenmalige Fonds voor de Letteren)

… Ook in Nederland dienen illustratoren te worden erkend als volwaardig auteur. Ze moeten gebruik kunnen maken van subsidieregelingen zoals die thans uitsluitend gelden voor schrijvende auteurs. Ze werken immers aan precies hetzelfde literaire product! – Welbeschouwd is het merkwaardig dat in ons land de schrijvende auteurs van een kinderboek wel een werkbeurs krijgen zodat ze rustig aan een boek kunnen werken, terwijl de tekenende auteur van datzelfde boekwerk van dergelijke steun verstoken blijft. Datzelfde geldt uiteraard voor reisbeurzen. Veel illustratoren ervaren deze situatie als rechtsongelijkheid, en schrijvers kunnen niet anders dan beamen dat illustratoren worden achtergesteld.
De Gouden Penseelwinnares van dit jaar verwoordt het zo: “Soms werk ik twee jaar aan een prentenboek. Als dat boek dan niet goed verkoopt, heb ik een enorme strop.”
Juist omdat er in het buitenland wel subsidiemogelijkheden bestaan voor illustratoren van kinderboeken, is het extra schrijnend dat in Nederland tekenaars van kinderboeken nauwelijks tot géén tegemoetkoming krijgen. Sommigen komen in aanmerking voor een startsubsidie van het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst als ze net zijn afgestudeerd van de kunstacademie, maar daarna houdt het op, enkele uitzonderingen daargelaten. Nederlandse illustratoren die bij het Vlaams Fonds voor de Letteren aankloppen krijgen nul op het rekest, omdat er geen Nederlandse regeling bestaat, zoals die er wél is voor Nederlandse en Vlaamse schrijvende auteurs…

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

9 februari 2016 bij 07:14

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: