tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Verslag van een Mislukking (3)

leave a comment »

illustratiefonds3(Vervolg van gisteren. Vervolg van de brief die ik in 2006 schreef aan het Fonds voor de Letteren)

In Vlaanderen zorgde de opbloei van de gesubsidieerde illustratiekunst mede voor een verbetering van het kunstonderwijs. Als illustratoren in Nederland even serieus genomen worden als schrijvers zal dit de kwaliteit van het illustratieonderwijs en het geïllustreerde kinder- en prentenboek stellig ten goede komen, waardoor er nieuwe en betere kansen voor dat boek ontstaan in binnen- en buitenland. Erkenning dat kinderboekillustratoren als beeldend auteur evenveel recht hebben op subsidiegelden als schrijvende auteurs, en het toekennen van die gelden aan illustratoren, is onontbeerlijk voor een gezonde ontwikkeling van het illustratievak.

Bij deze verzoeken wij u dringend illustratoren te erkennen als volwaardig auteur, de bestaande subsidiegelden óók ter beschikking te stellen aan deze beeldende auteurs, en er bij de overheid op aan te dringen dat voor een eerlijke, rechtvaardige en duurzame verdeling meer geld noodzakelijk is.’

Het Fonds voor de Letteren verwees naar het toenmalige Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB). Samen met Fiel van der Veen en Tom Eyzenbach ging ik erheen om met directeur Lex ter Braak te praten over de mogelijkheden. Het bleek dat het Fonds wel degelijk subsidies kon verstrekken aan illustratoren, maar omdat ze geen subsidie aanvroegen, kregen ze die ook niet. Dat komt, stelde ik, omdat ze niet geïnformeerd worden over het bestaan van die subsidiemogelijkheden.

Overeengekomen werd dat het Fonds een actie zou starten om de beroepsgroep te informeren. Aan mijn verzoek om de regels te laten aansluiten bij de beroepspraktijk van illustratoren werd geen gehoor gegeven: illustratoren werden behandeld als vormgevers, maar beoordeeld als vrije kunstenaars, waardoor bijna niemand aan de regels kon voldoen. Wel werd de commissie die aanvragen van illustratoren behandelt uitgebreid met een expert. Dat werd op ons voorstel Jet Manrho.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

10 februari 2016 bij 06:51

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: