tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Studiemiddag en feestelijke uitreiking Miep Diekmann Thesis-prijs in Den Haag op 11 maart

leave a comment »

Miep-DiekmannIBBY-Nederland nodigt haar vrienden uit voor een studiemiddag en de feestelijke uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2016 (en de eervolle vermeldingen) op vrijdagmiddag 11 maart  in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Programma

13.30 uur: Woord van welkom door Helma van Lierop-Debrauwer, voorzitter van IBBY-Nederland.
13.45 uur: Margreet van WijkWaarom (geen) kinderboeken ? G.B. van Goor en zijn zonen als uitgevers van kinderboeken in de periode 1851-1871. (referent Karin Woets)
14.20 uur: Janneke van der VeerDe schrijfster Diet Kramer (1907-1965) als onderzoeksobject (referent Helma van Lierop-Debrauwer)
14.55 uur: Sara Van den BosscheVoor het voetlicht gebracht: Canoniseringsprocessen in het oeuvre van Astrid Lindgren in Vlaanderen en Nederland 1952-2012 (referent Sanne Parlevliet)
15.30 uur: korte theepauze
15.40 uur: Annette de BruijnZinvolle nonsensicaliteit in kinderpoëzie (referent Marloes Schrijvers)
16.15 uur: Voorlezen van juryrapport Miep Diekmann thesis prijs 2016
16.30 uur: Uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2016 door Miep Diekmann
16.40 uur: Afsluiting door Helma van Lierop-Debrauwer. Aansluitend een drankje en een hapje in de zaal.

Abstracts
Margreet van Wijk-Sluyterman
Twintig jaar kopen, verkopen en corresponderen over nieuwe uitgaven van kinderboeken geven een kijkje achter de schermen van de uitgever G.B. van Goor. Is er sprake van continuïteit in het ‘uitgavebeleid’,  als de zonen in 1868 met hun eigen uitgeverij beginnen?
Janneke van der Veer
Over de waarde van een onderzoek naar het leven en werk van Menno ter Braak of Edgar du Perron zal nooit discussie zijn. Anders is dat bij hun tijdgenoot Diet Kramer, wier naam zelfs door velen niet wordt gekend. In mijn lezing hoop ik antwoord te geven op de vraag waarom dat onderzoek desalniettemin interessant is.
Sara van den Bossche
Canonvorming is een fenomeen dat speelt op verschillende vlakken in een literair veld. In mijn lezing ga ik na welke boeken gecanoniseerd worden, door wie en om welke redenen. Hiervoor breng ik de theoretische standpunten in kaart en toets deze aan een casus, namelijk de receptie van Astrid Lindgrens boeken in het Nederlandse taalgebied.
Annette de Bruijn
Kinderpoëzie wordt in relatie tot het basisonderwijs wel ‘het vergeten genre’ genoemd. Critici vragen zich af wat kinderpoëzie is; of kinderpoëzie überhaupt bestaat. Toch is er poëzie die kinderen generaties lang heeft aangesproken. Wat kenmerkt deze poëzie? En spreekt poëzie met soortgelijke kenmerken kinderen in het hedendaagse basisonderwijs aan?

Aanmelding
Dankzij de medewerking van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is de middag voor vrienden-van-IBBY gratis toegankelijk. Vrienden-van-IBBY mogen ook introducés meebrengen; ook zij zijn gast van IBBY-Nederland. Misschien worden zij na de vriendenmiddag zelf wel vriend-van-IBBY.
Aangezien er een beperkt aantal mensen in de zaal kan, dient men zich van tevoren aan te melden voor de middag via een mail aan IBBY-Nederland@planet.nl

Miep Diekmann Thesis prijs 2016
De Miep Diekmann-thesis prijs voor jeugdliterair onderzoek wordt vanaf 2014 tweejaarlijks uitgereikt aan de auteur(s) van de beste Nederlands- of Engelstalige masterthesis op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur.
De Miep Diekmann prijs voor jeugdliterair onderzoek bedraagt € 750,-. Naast het toekennen van de prijs, zijn twee eervolle vermeldingen mogelijk.

Written by Ted

12 februari 2016 bij 16:12

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: