tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Verslag van een Mislukking (5)

with one comment

illustratiefonds5(Vervolg van gisteren)

Omstreeks de tijd dat het Fonds de nieuwe naam kreeg werden de meeste zo niet alle commissieleden eruitgegooid – om precies te zijn: in mijn geval kreeg ik gewoon nooit meer een uitnodiging om een vergadering bij te wonen. Ik moet toegeven dat ik inmiddels moegestreden was en heb het gelaten voor wat het was. Daar komt bij dat voor een paar projecten waar ik bij betrokken was subsidie werd aangevraagd bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (SCI)en ik vond dat ik niet op twee stoelen tegelijk kon zitten. Alle aanvragen waar ik bij betrokken was werden overigens afgewezen.

In dit kader wil ik wel een van de aanvragen toelichten. Een paar jaar geleden zou er een ongewoon kunstproject plaatvinden. Samen met een zeer vooraanstaande en strijdbare kunstenaar zou ik een (homo)emanciperend kinderboek gaan maken en we hadden er, omdat we het belangrijk vonden, ieder tienduizend euro eigen geld in gestopt. Maar vanwege de hoge productiekosten hadden we aanvullende gelden nodig van het SCI. Helaas wees het Fonds onze aanvraag af. Dat kan gebeuren. Maar de redenen die werden opgegeven waren verbijsterend: de commissie vond dat wij vooroordeelbevestigend waren over homoseksualiteit en de commissie vond het aandeel van mij ondermaats. Maar het Nederlands Letterenfonds had op basis van mijn aandeel in het project juist wél subsidie toegekend. Met andere woorden: de commissie die was gevraagd om het beeldende aspect te beoordelen, ging op de stoel zitten van het Letterenfonds en wees subsidie af. Daarmee kon het project geen doorgang geven en de al verleende subsidiegelden gingen terug naar het Letterenfonds. Het boek is er nooit gekomen.

Ik heb geen inzicht in de wijze waarop thans commissies zijn samengesteld, maar uit verslagen van anderen heb ik vernomen dat er binnen het SCI geen of nauwelijks mensen zijn die verstand hebben van kinderboekillustraties. Toen een illustratrice onlangs in persoon bezwaar mocht komen maken nadat haar aanvraag was afgewezen, stelde zij dat het haar bevreemdde dat er geen specialist in de commissie zat en ze noemde mijn naam. Bij die gelegenheid kreeg ze te horen dat het jammer was dat mijn termijn verstreken was.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

12 februari 2016 bij 07:50

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Schandalige zaken! Wat zonde van jullie inspanningen en eigen geld! Ik snap steeds beter waarom je zo uitgebreid dit onderwerp onder de loep neemt! 😦

    booxalivedotnl

    13 februari 2016 at 17:49


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: