tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Verslag van een Mislukking (6)

leave a comment »

illustratiefonds6(Vervolg van vrijdag)

In de tien jaren die zijn verstreken sinds de actie begon, is Vlaanderen verdergegaan met de bloei in hun illustratiecultuur. Die van Nederland moet het doen zonder de inspiratie en stimulering van structurele ondersteuning.

Wat tien jaar geleden hoopvol begon is uitgedraaid op een mislukking. Niet door onwelwillendheid, maar doordat subsidiegelden op de verkeerde plaats ondergebracht zijn. Op een plaats waar het animo om je te verdiepen in de beroepsgroep te duur en niet opportuun genoeg word gevonden. Doordat illustratoren als groep worden ingedeeld bij vormgevers maar individueel worden beoordeeld als vrije kunstenaars. Door aanvragen te laten beoordelen door commissies die geen verstand hebben van en geen liefde hebben opgevat voor het beroep dat de aanvrager uitoefent.

Het is voor de stimulering en ontwikkeling van de Nederlandse illustratiekunst absoluut noodzakelijk dat op professionele basis beurzen worden verstrekt aan kinderboekenillustratoren. Het is duidelijk geworden dat deze taak niet optimaal kan worden uitgevoerd bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Uit de laatste twee jaarverslagen (2013 en 2014; het jaarverslag 2015 is er nog niet) blijkt dat het aantal toekenningen op het gebied van kinder- en jeugdboeken was: 0!

Het is tijd dat het SCI en de overheid erkennen dat het beleid ten aanzien van (kinderboek)illustratoren is mislukt. Er zou onderzocht moeten worden of de gelden die bestemd zijn voor illustratoren overgedragen kunnen worden aan een nieuw op te richten fonds: het Illustratiefonds. Er zouden dan commissies kunnen komen die in hun gehéél bestaan uit mensen die net zo van de illustratiekunst houden als de aanvragers van subsidie. Maar zo’n fonds is misschien een illusie.

Het meest praktisch zou zijn om de toekenning van subsidiegelden aan illustratoren van literatuur, net als in Vlaanderen, in handen te leggen van het Nederlands Letterenfonds. Daar is de expertise al aanwezig – in samenwerking met het Mondriaan Fonds beoordeelt het Letterenfonds aanvragen van uitgevers met betrekking tot de productie van geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur – er bestáát dus al een deskundige commissie! Bij het Letterenfonds worden ook de werkbeurzen aan de schríjvers van diezelfde boeken verstrekt. Het is een merkwaardige constructie dat uitgevers en schrijvers bij één fonds terechtkunnen en dat illustratoren voor dezelfde uitgave naar een compleet ander fonds moeten, een fonds waar men niet van illustratoren houdt en het geld dat voor hen bestemd is liever aan andere genres besteedt.

(voorlopig slot)

Wie in detail wil zien hoe het tien jaar geleden ging, kan hier terecht.

Written by Ted

15 februari 2016 bij 07:20

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: