tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Essen

with 2 comments

IMG_3898Een weekendje Essen (Duitsland), wie taalt daar nou naar? Ik ging erheen er, had er niet bijzonder veel verwachtingen van – gewoon een leuk weekendje weg – en kwam terug met  een gevoel van tevredenheid. En ook iets van gelatenheid.

Ze hebben daar het Museum Folkwang en aanvankelijk leek het een suf museum. We zagen werk van beroemde kunstenaars, maar het waren duidelijk geen topstukken. Echter, naarmate we verder door het museum liepen kwamen we steeds meer werk tegen, nog steeds van beroemde kunstenaars, dat mooi en mooi tentoongesteld was (al blijf ik allergisch voor impressionistische kunst in potsierlijke krullijsten). We zagen een prachtige Van Gogh die we nooit eerder gezien hadden en een beeldschone fonteingroep uit 1906 van de Belgische George Minne, waarvan hier een foto. – Echt een museum om eens naartoe te gaan.

We bezochten ook Villa Hügel, het kasteelachtige huis van de familie Krupp, staalindustrieëlen. Een robuust gebouw met in het interieur overdreven veel hout en, wat we wel boeiend vonden, een typisch mannelijke uitstraling. Alsof er nooit een vrouw gewoond heeft.
In een tentoonstelling in het huis veel over de geschiedenis van de familie, en hoewel ik daar aanvankelijk helemaal niet zo in geïnteresseerd was, begon het me toch te boeien.

IMG_3916Essen ligt in het Ruhrgebied en een deel van de industrie daar is sinds 1986 opgedoekt. Wat er nog wel is zijn de gebouwen – het is zelfs tot werelderfgoed verklaard door de Unesco – en daar is een museum in gevestigd waar we uren hebben rondgedwaald. De ruimtes zijn nog de (opgeschoonde) fabriekshallen van destijds, maar er zijn nu permanente en wisselende tentoonstellingen. Wat ze mooi hebben gedaan is het industriële terugbrengen tot de menselijke maat. Het is niet zozeer een museum waar wordt uitgelegd hoe een machine werkt, maar hoe de mensen leefden; je ziet dat de arbeiders van toen zelf aan de collectie hebben bijgedragen, en dat ontroert hier en daar en soms slaat het ook terneer, omdat de omstandigheden waaronder men werken moest bar waren. – Ga erheen, zou ik zeggen. En misschien vind je iets terug uit je eigen jeugd, zoals ik deze geiser die heel erg lijkt op de geiser die wij vroeger hadden toen ik een klein jongetje was.

 

Written by Ted

22 februari 2016 bij 06:30

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ja leuk, ik herken het logo van Vaillant met het haasje en het ei. Het was altijd Pasen op de geiser. 🙂

    kleinborkel

    22 februari 2016 at 10:14

  2. museum Insel Hombroich in Neuss ook een aanrader

    wiske

    22 februari 2016 at 14:14


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: