tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De democratie als probleem

with one comment

dullaertIemand heeft een oud artikel uit De Groene opnieuw onder de aandacht gebracht, waardoor de recente ontwikkelingen rond de Ombudsman, wat mij betreft, in een iets ander licht zijn komen te staan.

“‘Wij worden voorbereid op het idee dat het allemaal wel wat minder rechtsstatelijk en democratisch kan’, aldus oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer in het weekblad De Groene. Volgens hem zien steeds meer politici en beleidsmakers democratie als een probleem. Brenninkmeijer maakt zich zorgen over de toenemende macht van de overheid, die democratie maar lastig vindt. Zelf kreeg hij als kritische ombudsman (2005 – 2013) te maken met kabinetsleden die hem binnenskamers probeerden de mond snoeren.”

Ik had al wel een vermoeden, maar in het licht van wat Brenninkmeijer stelt kan ik nu beter begrijpen waarom de nieuwe Ombudsman – die al een jaar in functie is maar waar we al die tijd eigenlijk niets van hebben gehoord – de Kinderombudsman weg wil hebben. Die is te kritisch. Die laat zijn snuit te vaak in de media zien. Zijn bevindingen bevielen de overheid niet. Dát zal de reden zijn waarom ombudsman Reinier van Zutphen hem weg wil hebben en met name waarom de politiek met het vertrek van Marc Dullaert heeft ingestemd.

Ik vermoed dat met het aanstellen van Van Zutphen de taak van het instituut Ombudsman is geherformuleerd, waardoor ombudsmannen een andere, minder onafhankelijke en minder kritische functie dienen te vervullen. Daar past dan niet een ombudsman bij die handelt volgens de onafhankelijke taak die de Ombudsman eerder had.

Deze zienswijze wordt ondersteund door de kritiek die de vertrekkende Kinderombudsman te verduren kreeg vanuit de Tweede Kamer nadat hij een lans brak voor de belangen van kinderen in asielzoekerscentra. Bas Heijne wijdt er vandaag een stuk aan in de NRC, en ik citeer er – met dank aan hem – fors uit:

‘Op weg naar de uitgang waarschuwde Kinderombudsman Marc Dullaert deze week dat de kinderen in de asielzoekerscentra „een verloren generatie” dreigen te worden. Lange wachttijden, slechte leefomstandigheden, een jammerlijk gebrek aan privacy, plus de vele verhuizingen met haperend onderwijs als gevolg: „Zo’n 3.500 kinderen raken daardoor blijvend op achterstand en dat aantal neemt toe.”

Veel weerklank kreeg de noodkreet van Dullaert niet. De man is oud nieuws en bovendien gaat zijn oproep recht tegen de stemming van het moment in. VVD-Kamerlid Azmani: „Opmerkelijk dat wanneer met man en macht wordt geprobeerd in dit land asielzoekers een veilig dak boven hun hoofd te geven, waarbij de grenzen in zicht zijn van wat we aankunnen, deze Kinderombudsman nu weer met een kritisch rapport moet komen wat er allemaal beter had gekund.” PVV’er Fritsma: „Belachelijke kritiek. Asielzoekers krijgen hier juist veel te veel.” De PVV wil heel Nederland op slot hebben „en dit soort gezeur van naïevelingen als de Kinderombudsman versterkt dat standpunt alleen maar”.

Volgens De Telegraaf wordt het rapport in Den Haag afgedaan als een wraakzuchtige oprisping. Omdat dit vast en zeker het laatste rapport van Dullaert is, „werd al verwacht dat hij nog eens flink zou uithalen naar het kabinet”.

Huh? Dullaert stelt een pregnante kwestie aan de orde: wanneer je gevluchte kinderen geen rustige, veilige omgeving biedt, en ze verhindert aansluiting te vinden bij de samenleving waarin ze terecht zijn gekomen, door onderwijs en integratie, dan doe je het niet goed, dan roep je als samenleving het onheil over jezelf af. Dat lijkt me allesbehalve naïef, dat is volkomen lucide. Hoe je er verder ook over denkt, wanneer je besluit tot opvang, moet je het zo goed mogelijk doen. Je kunt niet humanitair bezig zijn zonder humaan te zijn – ook al zouden nog zoveel Nederlanders dat willen. Wees blij wanneer een door de politiek zelf aangestelde waakhond je duidelijk maakt hoe het beter moet. Aan de slag ermee…’

Lees verder via deze link als je geabonneerd bent, of koop de krant.

Written by Ted

27 februari 2016 bij 09:17

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. PVVD probeert weer eens met gescheld en gegil terechte kritiek onder tafel te vegen. Terwijl het ook een aanleiding voor verbetering had kunnen zijn.

    N. van Dijke

    28 februari 2016 at 10:51


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: