tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Karel Eykman 80 jaar!

leave a comment »

karel80Vandaag wordt Karel Eykman 80 jaar. Zondag vierde hij het al in het theater van de Amsterdamse OBA en hij zag er stralend en strak uit. Niet van de botox maar van de voldoening. De zaal zat nagenoeg vol en hij had gezorgd voor een mooi programma, waarin hij vertelde en voorlas uit zijn nieuwe bundel (voor elk van de tachtig jaar één gedicht), afgewisseld door Jeroen Zijlstra en zijn band, die fijne liedjes ten gehore bracht. Helaas kregen we niet te horen of al de teksten van Karel waren en al de muziek van Jeroen, maar ik ga ervan uit dat dat zo was omdat alleen van het laatste lied een andere maker werd genoemd.

De gedichten die Karel voorlas waren opvallend helder en ze rijmden niet, althans niet zoals we het werk van Karel kennen, dat vaak is gemaakt om te worden gezongen, en dan is rijm wel zo fijn. Het waren gedichten waarin zonder in weemoed te vervallen teruggekeken werd op het leven in het algemeen en op gebeurtenissen en situaties in dat leven in het bijzonder. Karel vertelde er geanimeerd bij, onder andere over zijn Ikon-tijd, de tijd bij het Schrijverscollectief en bij De Blauw Geruite Kiel, en was openhartig. Zo weten wij nu dat hij ooit verliefd was op een Finse kinderboekenschrijfster en dat zijn vrouw Pauline hem tot de orde riep.

Aan Pauline reikte hij een van de twee eerste exemplaren uit van Jaarringen, de bundel die bij De Harmonie verschijnt ter gelegenheid van zijn tachtigste. Het andere exemplaar ging naar kleinzoon Kasper, die schuchter zijn exemplaar kwam ophalen. Dezelfde Kasper die, toen hij klein was, met een lineaal de tuin instapte om te meten hoe lang een grassprietje eigenlijk is.

Written by Ted

1 maart 2016 bij 06:59

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: