tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Stoplicht of verkeerslicht?

with 2 comments

stoplichtOp de radio hoorde ik een leuke, korte discussie over de juiste benaming: stoplicht of verkeerslicht? Geconcludeerd werd dat het verkeerslicht moet zijn, omdat de functie niet alleen is dat je moet stoppen, maar ook dat je moet rijden.

Ik ben het daar niet mee eens.

Als een stoplicht op groen staat hoef je niks te doen en rijd je door. Er wordt dan dus géén actie van je verlangd, want je wás al aan het rijden. Pas als het licht op oranje springt en daarna op rood, dan hoef je pas actie te ondernemen. De functie van een stóplicht is dat je ervoor moet stoppen als het op rood staat. Als het licht op groen staat hoef je immers niets te doen wat je niet al deed. Nu zou je kunnen zeggen: ja, maar als je voor een stoplicht stilstaat en het licht springt op groen, dan is dat het teken dat je in actie moet komen. Maar dat is niet zo. Want als het licht niet op rood was gesprongen was je niet gestopt.

Daarom is het volgens mij tóch een stoplicht, al is het óók een verkeerslicht. Een verkeerslicht is elk licht dat een functie heeft in het verkeer, waaronder een stoplicht. Maar ook de koplamp en het achterlicht van een auto, een lichtsignaal bij een spoorwegovergang, informatielichten boven de snelweg, dat zijn allemaal verkeerslichten, maar het zijn geen stoplichten.

Written by Ted

4 maart 2016 bij 07:05

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Wie een rood licht negeerde, mag een boete in de bus verwachten. Tegenwoordig kan je de hoogte ervan gemakkelijk zelf berekenen met een boetecalculator.

    Boete rood licht

    4 mei 2017 at 14:51

  2. Het is een licht dat het verkeer regelt. Of je nu moet stoppen of mag doorrijden. Niets meer en niets minder. Woordontleding heet dat.

    Marjon van Steeg-Korenhof

    28 oktober 2019 at 09:20


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: