tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Een bijzondere vrouw

with 2 comments


De Wereld Draait Door maakte in het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) een  lijst van 17 vrouwen die, door anders te durven denken, Nederland mede hebben gemaakt tot wat het is. De twee gasten mochten iemand van de voorgestelde zeventien vrouwen eruitgooien en er iemand anders voor in de plaats zetten.

Het sullige van dit soort toptienetjes is dat men áltíjd het huidige tijdsgewricht veel belangrijker acht dan voorbije tijden, waardoor er overdreven veel mensen uit het heden in zo’n lijst staan. En dit geval was niet anders, dus heel veel vrouwen uit de laatste honderd jaar en heel weinig vrouwen uit het verre verleden. Ik heb de lijst zo gauw niet kunnen vinden, maar het fragment uit DWDD staat hier.

De eerste die eruit ging was Anouk. Alle gasten aan tafel waren de mening toegedaan dat zij er eigenlijk niet in hoorde. Misschien is een zangeres ook niet echt in de positie om de samenleving mede vorm te geven. Maar als er wél een zangeres in had gemoeten, wie had dat dan moeten zijn? Rita Reys? Christina Deutekom? Voor mij was het niet zo moeilijk: Corry Brokken.

Waarom? In de eerste plaats omdat zij misschien wel de beste zangeres was die Nederland heeft gekend sinds de geluidsdrager bestaat. Luister maar eens naar de Nederlandse uitvoering van La Mamma, door Corry Brokken weergaloos vertolkt. Ik zou dolgraag zeggen dat ik een andere zangeres weet die een lied tegelijkertijd uit volle borst én ìngetogen naar búíten kan dragen. De finesse zit in de detaillering die ze aanbrengt in het lied.

Iedereen was een beetje geschokt toen Corry Brokken op haar 42ste de lier aan de wilgen hing en ging studeren. Ze werd jurist en uiteindelijk rechter. Bij mijn weten bleef ze dat tot haar pensioen.

Daarmee is ze niet alleen een lichtend voorbeeld voor de veelzijdigheid en het talent van vrouwen, maar demonstreerde ze ook, zonder poespas, dat je ook als vrouw van de ene succesvolle loopbaan kunt overstappen naar de andere.

Written by Ted

13 maart 2016 bij 11:17

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Voor mij is het ook niet moeilijk te kiezen:
  Gais (Meinsma-Greijdanus).
  Een heel bijzondere vrouw over wie ik vorig jaar een boek schreef, onder de titel: ‘Gais’.

  Dick Witte

  13 maart 2016 at 11:33

 2. Hannemieke Stamperius (onder haar alias Hannes Meinkema) heeft ook veel bijgedragen aan het vrouw- en moederbeeld (maar dat is inderdaad nog in de vorige eeuw).

  booxalivedotnl

  13 maart 2016 at 16:10


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: