tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Max Velthuijs-prijs voor Dick Bruna

with 2 comments

brunaHet bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft dinsdag 15 maart besloten de Max Velthuijs-prijs 2016 toe te kennen aan Dick Bruna (Utrecht, 1927). Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum, op donderdag 22 september 2016.
De Max Velthuijs-prijs 2016 voor het gehele oeuvre van Dick Bruna is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Annelies Fontijne (voorzitter), Carll Cneut, Gert Gerrits, Wim Hofman en Gioia Smid. Recente eerdere laureaten zijn Wim Hofman (2013), Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.
Dick Bruna is vele malen bekroond en vele exposities werden aan zijn werk gewijd. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam.
Overwegingen van de jury:
Bruna is de meester van de klare lijn. Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.
De eenvoud van zijn werk is betoverend. Het vereist een groot talent om werk van deze kwaliteit te maken. Bruna is zich blijven verbeteren door niet aflatend te zoeken naar het juiste evenwicht in de compositie. Hij heeft telkens de grens opgezocht in zijn streven naar een nog eenvoudiger vorm. Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af.

Written by Ted

16 maart 2016 bij 10:17

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kan je je berichten voortaan diskreet naar mijn vriend doorsturen hij heet Marinus Mali en hij heft email thailandertj@gmail.com

    ludopaf

    18 maart 2016 at 00:25

  2. Helaas is dat niet mogelijk. Maar je kunt dat natuurlijk zelf doen.

    Ted

    18 maart 2016 at 00:30


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: