tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Nominaties Gouden Poëziemedaille

leave a comment »

Hans en Monique Hagen zijn met Nooit denk ik aan niets genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille, net als Bette Westera met haar Doodgewoon en ik met Rond vierkant vierkant rond.

Jammer is dat geen Vlaamse bundel tot de nominaties is doorgedrongen.

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Edward van de Vendel won met Ik juich voor jou (Querido) de eerste editie. Ik was toen genomineerd met Het rijmt en ik won een Poëziester voor mijn gedicht Jan Joris Bas, dat prachtig op een poster werd gezet.

‘Kinderpoëzie schrijven is een vak apart,’ staat in het bericht dat aan de prijs is gewijd. ‘Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel tweejaarlijks de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester.’
De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een lied. Een jonge muzikant verwerkt een gedicht uit de winnende dichtbundel in het  Poëziemedaillelied. Het gedicht alsook de 4 gedichten die bekroond zijn met een Poëziester, worden door een illustrator vormgegeven en op een poster gezet. Elke basisschool in Vlaanderen ontvangt een set posters. De posters zijn ook te koop in Poëziecentrum.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren.’

Written by Ted

23 maart 2016 bij 14:05

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: