tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Betere stimulering illustratoren nabij? (2/3)

leave a comment »

SCI_website_auto_08(Vervolg van eergisteren)

Zoals gezegd overlegde het SCI (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie) een lijst met toekenningen van de afgelopen jaren. Het lukte niet om die lijst ter plekke grondig door te nemen, maar thuis wel. De bijeenkomst ging nadrukkelijk ook over de graphic novel en de strip, maar die laat ik hier buiten beschouwing; ik beperk me tot de toekenningen in de door het SCI zelf zo genoemde categorie “kinder(illustratie) publicaties“.

In de jaren 2012 tot en met 2015 werden zeven projecten gesteund. Meest opvallend: in de jaren 2013 en 2014 geen enkel! Er werd geen verklaring voor gegeven tijdens de bijeenkomst. Wel is het zo dat het SCI in 2013 ging voortbestaan onder de huidige naam. Het kan heel goed zijn dat reorganisaties en kinderziektes roet in het eten hebben gegooid, vooral in de portie voor illustratoren.

Een andere opmerkelijkheid: van de zeven subsidieontvangers is er slechts één die algemeen bekendheid geniet in de kinderboekenwereld. De andere zes heb ik moeten googelen.

In 2015 werden vier projecten ondersteund, waaronder een prentenboek van een vooraanstaande illustrator. Daarnaast werd een project rond matige tekeningen met een financiële bijdrage verblijd, waarschijnlijk omdat het interculturele aspect van het project werd geapprecieerd. Verder een project met leuke tekeningen en een matige tekst, en een niet nader omschreven “prentenboek” van een maker die ik niet ken, maar waar ik wel benieuwd naar ben.

Naspeuring naar de 3 projecten die in 2012 subsidie kregen leverde wonderlijke resultaten op: boek 1 verscheen, als de cv van de betreffende kunstenaar klopt, nooit. Het leverde wel een paar tekeningen op die nieuwsgierig maken naar het boek. Deze maker geeft ook op zijn website aan dat hij subsidie heeft gekregen.
Het 2de als “kinderboek” omschreven project lijkt van de aardbodem verdwenen. De kunstenares geeft op haar website niet aan dat ze subsidie heeft gekregen (hoewel ze andere toekenningen wel opvoert) en een en ander lijkt ook niet te hebben geleid tot een boek.
Het 3e boek dat door het SCI als kinderboek wordt opgevoerd (en dat het grootste bedrag binnenhaalde, gemiddeld bijna drie keer zo veel als andere projecten) blijkt helemaal geen kinderboek te zijn, maar een stripachtig project van een stichting over de kraakbeweging.

De informatie die ik nu geef zou onvolledig zijn als ik niet opmerkte dat in andere categorieën nog enkele kinderboeken en kinderillustratieprojecten blijken te zijn ondergebracht. Daar zitten twee prentenboeken voor kinderen bij, die eigenlijk in de eerst genoemde categorie horen. – De lijst suggereert dat de opsteller ervan niet precies wist wat alle projecten inhouden.

Daarnaast geeft het SCI aan in de jaren 2014 tot en met  2016 een vijftal evenementen te hebben ondersteund: éénmaal de Illustratiebiënnale voor een bedrag van € 10.000,- en vier stripevenementen voor een totaal van € 56.368,-. Aan boekenbeurzen, zoals de zeer belangrijke van Frankfurt, waar Nederland en Vlaanderen dit jaar eregast zijn, draagt SCI niets bij. Ook niet aan de kinderboekenbeurs van Bologna. Dat is niet per se de schuld van het SCI; enkele potentiële aanvragers gaven tijdens de bijeenkomst  aan niet op het idee gekomen te zijn om ondersteuning aan te vragen omdat nu eenmaal nauwelijks bekend is dat het SCI illustratoren en hun werk stimuleert. Op de vraag of het SCI zich expres koest houdt om de spoeling niet te dun te maken, kon niet ontkennend worden gereageerd.

(Wordt vervolgd)

Written by Ted

1 april 2016 bij 06:55

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: