tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Betere stimulering illustratoren nabij? (3/3)

with one comment

SCI_website_auto_08(Vervolg van vrijdag; slot)

Tijdens de bijeenkomst werd pijnlijk duidelijk dat de ondersteuning die illustratoren wel krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van algemene promotie, door een ander fonds wordt geïnitieerd: het Nederlands Letterenfonds. Op tafel lag een aantal boeken uitgestald waarin het aandeel illustraties zo bepalend is, dat je zou denken dat het ging om initiatieven van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie of werken die mede dankzij het SCI tot stand waren gekomen, maar dat bleek in geen enkel geval aan de orde.

Een van de ontvangers van SCI-subsidie voor strips gaf aan zich organisch eigenlijk beter thuis te voelen bij het Letterenfonds, en dat zal toch iets te maken hebben met het medium: het boek en daaraan gerelateerde media. Het is gewoon ook ráár dat schrijvers en uitgevers van boeken terecht kunnen bij het Letterenfonds, terwijl de illustratoren van diezelfde boeken naar het SCI moeten. Uitgever Manja Heerze van uitgeverij Leopold omschreef dat mooi, al kan ik me niet meer woordelijk herinneren wat ze zei. Ze vatte taal en tekening samen als een manier om iets te vertellen, en dat is ook zo. Daarom horen ze bij elkaar.

Die samenhang tussen tekst en beeld was ook een van de redenen waarom de beide fondsen bij elkaar waren gaan zitten voor een bijeenkomst met experts, want ik ben niet de enige die de verdeling merkwaardig vind. Immers: als een boek subsidie krijgt omdat het zulke goeie teksten bevat en het is slecht qua vormgeving, of omgekeerd, dan is het uiteindelijk géén goed boek.

Voor mij is het duidelijk: de belangen van beeldende auteurs van boekgerelateerde kunst en vormgeving zouden beter behartigd worden bij het Nederlands Letterenfonds, maar omdat de financiële middelen daarvoor door het SCI veelal worden besteed aan andere genres, valt deze discipline tussen wal en schip.

De beide vertegenwoordigers van het SCI gaven aan iets met de resultaten van de bijeenkomst te zullen doen, maar de vraag is of dat zal gebeuren. In het recent verschenen jaarverslag 2015 klopt het SCI zichzelf kraaiend en ronkend op de borst over het bereikte succes. Van praktisch inzicht in wat er allemaal (nog) niet goed is, wordt bitter weinig blijk gegeven. Maar misschien is er nu een opening gemaakt en heeft het Fonds belangstelling opgevat voor de illustratiekunst. Dat zou een mooi begin zijn.

Written by Ted

4 april 2016 bij 07:07

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] strips en graphic novel. Ik heb erover bericht en dat staat hier. Deel 2 en 3 vind je op 1 en 4 april van dit jaar. Hieronder lees je het “verslag” dat het Stimuleringsfonds online heeft […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: