tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Toeristen op fietsen: een ramp!

with one comment

fietsenHet oudste gedeelte van Amsterdam, dat het Damrak en het Rokin en de oude Wallen omvat, lijkt als woongebied reddeloos verloren. De gemeente kan de strijd met vastgoedhandelaren niet aan en dat uit zich in het wegtrekken van voorzieningen voor bewoners. Een mooi voorbeeld zijn de politiepanden aan de Warmoesstraat, bekend van Baantjer. De politie is daar wegbezuinigd, zodat de misdaad in de buurt weer welig tieren kan, en de bedoeling was dat de gemeente de panden zou kopen zodat de bestemming ervan kon worden gecontroleerd. Zo was er sprake van dat er huisartsen in kwamen, want de huisartsenpraktijk even verderop kan de steeds hogere huren in de buurt niet meer opbrengen en dreigt uit het gebied te verdwijnen. Maar de politie verkocht de panden aan de hoogste bieder en die heeft geen boodschap aan Amsterdam als woonstad, omdat er veel meer geld te verdienen valt aan Amsterdam als toeristenstad. En zo is ook de kaasboer uit de buurt verdwenen, omdat de huur te hoog werd; er zit nu een kaasboer in die louter verpakte kaas voor toeristen verkoopt. – Het is wel bekend: buurtwinkels verdwijnen en in de plaats komen vage winkels waar Nutella wordt verkocht aan nul klanten. Hoe het kan, dat je de huizenhoge huur kunt opbrengen met winkels waar nooit iemand iets koopt, is een raadsel, en daarom wordt er liefkozend gesproken van de Nutellamaffia.

Behalve voor de bewoners nutteloze winkels zijn ook zaken als paddestoelen uit de grond gestampt waar fietsen worden verhuurd aan toeristen. Die toeristen kunnen helemaal niet fietsen en kennen de verkeersregels niet, maar zien het als een attractie om zich in colonnes op de fiets door de stad te stuntelen. Dat levert ontzettend veel gevaar op, want meestal kunnen ze zichzelf wel net op tijd redden, maar door hun onvoorspelbaar gedrag brengen ze andere fietsers in gevaar. Schrijfster Christine Otten werd daar zeer onlangs het slachtoffer van.

‘Zo ben je vrolijk op de fiets naar huis, zo duikt een toerist op een fiets voor je wiel en lig je met jè gezicht op straat en moet je met spoed naar het ziekenhuis. Ben me rot geschrokken. Hoewel ik er nu even gehavend uitzie gaat het goed. Mijn tand is rechtgezet. Het ergste was dat niemand echt hielp. Maar mijn tandarts en de kaakchirurg in het OLVG maakten dat weer goed.’

Uit het berichtje van Christine valt op te maken dat de toerist in kwestie gauw doorgereden is of misschien wel helemaal niet heeft gemerkt dat hij of zij het leven van andere verkeersgebruikers in gevaar bracht. Ik heb zelf in ieder geval al een paar keer meegemaakt dat een fietser rechts voor me plotseling linksaf zwenkte, zonder hand uit te steken of voor te sorteren, dat Chinese dames in colonne aan het spookrijden waren, dat toeristen de rem niet konden vinden en toen maar afstapten midden op een druk kruispunt en het achterop komende verkeer in gevaar brachten, enzovoorts  enzovoorts.

Hoe kan het toch dat dat mag? Waarom heeft de gemeente vergunningen verleend aan bedrijfjes zonder ze aansprakelijk te stellen voor de brokken die onkundige toeristen maken? Of zijn de bedrijven wel aansprakelijk, maar kun je gewoon niet in voldoende mate aan de fietsen zien bij welk bedrijf ze horen?

Written by Ted

11 april 2016 bij 07:25

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. deze economie is gericht op het grote geld. Slim opereren in vast goed en dan aan het groot kaspitaal overlaten waar zij winst uit willen halen. Amsterdam van de 20 e eeuw is afgeschreven en als oudbollig aangemerkt. Nieuw geld maken is het devies en de manier waarop doet er niet meer toe. .Wallen woden opgeschoond en de Dames moeten hun beroep elders of via internet gaan ondernemen, want ook dit zal niet verdwijnen. En winkelketens opkopen dan leegzuigen niet investeren en als oudbollig Failliet laten gaan. De pollitiek kijkt zwijgend toe. !!!!!

    Klaas Stallinga

    13 april 2016 at 12:12


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: