tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Monument van 400 meter muur

with 2 comments

pishoekmonumentMorgen Dodenherdenking; wat mij betreft blijft die tot in lengte van dagen voortbestaan. We zagen in Bogotá hoe zeer de belangstelling voor Anne Frank, voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, voort blijft leven in de gedachten van generaties van ver na de oorlog.

In Amsterdam is er al tijden gesteggel over een nieuw monument dat er zou moeten komen voor de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte Nederlandse Joden. Het moet een vierhonderd meter lange muur worden met alle namen van de slachtoffers erop. Het was gedacht in het kleine Wertheim Park, een bescheiden stukje groen tegenover de Hortus, maar daar staat al een oorlogsmonument! Bovendien stuitte het op verzet in de buurt. Niemand wil een muur voor zijn snufferd. Nu is het idee om de muur te plaatsen in het nog kleinere plantsoen tegenover de achterkant van de Hermitage. Probleem: daar staat óók al een monument ter herinnering aan de oorlog. Dus dat moet dan weg.

Hoeveel monumenten hebben we eigenlijk nodig? Herdenken en plaatsen daarvoor zijn van groot belang, maar daar is traditiegetrouw al ruim in voorzien. En als er dan tóch niet genoeg monumenten zijn, waarom moet het dan een múúr zijn? Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten wat er gebeurt met muren: daar komt graffiti op en ongetwijfeld ook ongepaste graffiti, die dan weer leidt tot verdriet en ontsteltenis bij nabestaanden en tot protesten van gekwetsten. Bovendien gaat het om een muur (zie het ontwerp) die allerlei donkere hoekjes creëert, ideaal om in te plassen, voor aanrandingen en opeenhopingen van vuil.

Misschien is het verstandig om er vanaf te zien. Bespaart heel veel geld en schoonmaakkosten. Zie er ook om een andere reden vanaf. Een monument ter nagedachtenis van uitsluitend Joodse slachtoffers van zeventig jaar geleden kan in dit tijdsgewricht worden ervaren als veronachtzaming van andere oorlogsslachtoffers. Er is vanuit de maatschappij allang het verlangen om in breder verband recentere slachtoffers van oorlogen te herdenken, en daar horen ook slachtoffers bij die niet Joods zijn, maar net zo goed betreurd worden.

En als het nou toch een monument moet zijn van 400 meter muur, maak er dan een van struikgewas, waarbij elk blaadje een slachtoffer symboliseert. Elke lente komen er nieuwe blaadje bij, zoals er elke lente ook weer nieuwe oorlogsslachtoffers zijn gevallen. Want al die monumenten hebben één ding niet gebracht: vrede.

namenmonument

Foto: Ontwerp Libeskind voor het Holocaust Namenmonument. Onder: een impressie daarvan

Written by Ted

3 mei 2016 bij 08:25

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Als we dan de vrijheid vieren,
  straks weer, na de vierde mei,
  laat dan alle vogels zingen
  luid en duidelijk en blij

  als we dan de vrijheid vieren
  tooi dan elke boom in bloei
  knoppen die wit openspringen
  teken van hernieuwde groei

  als we dan de vrijheid vieren
  voer de duiven op het dak
  hak met goed gemikte slagen
  voor hun nest een verse tak

  als we dan de vrijheid vieren
  leg dan kranten op de straat
  en herlees, herlees, herlees,
  elke kleine mensendaad

  Co

  5 mei 2016 at 10:43

 2. 🙂

  Ted

  5 mei 2016 at 12:23


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: