tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Internetpesters aangepakt

with 2 comments


Peter R. de Vries
heeft een tv-programma dat Peter R. de Vries: internetpesters aangepakt heet. Het programma bestaat uit sfeerbeelden van Peter R. de Vries die naar een computer kijkt, meeluistert met telefoongesprekken, op straat loopt, en opkomt voor iemand die zich via internet bedreigd voelt. In deze aflevering een Joodse mevrouw en haar eveneens Joodse ex, die zich al zes jaar getreiterd voelen door hun buurmannen, de Surinaamse S. en zijn vriend. Het blijkt te gaan om een concrete burenruzie waarbij over en weer abjecte scheldpartijen via internet plaatsvinden. – Allebei fout, en dat is meestal zo bij een burenruzie.

Ik sta onbevangen tegenover de kwestie omdat ik zie dat beide partijen te maken hebben met discriminatie: de ene partij omdat die Joods is en de andere omdat die homo is en een getinte huidskleur heeft. Spannend! Maar dat is het helemaal niet, omdat De Vries al vanaf het allereerste ogenblik onvoorwaardelijk de kant van de Joodse mevrouw gekozen heeft. Het programma ontziet haar en maakt de tegenpartij letterlijk en figuurlijk zwart; S. wordt neergezet als Surinaamse homoseksuele aanrander.

Als uit een door De Vries afgedwongen telefoongesprek met de wijkagente duidelijk wordt dat de mevrouw wier lot De Vries zich heeft aangetrokken de politie in de afgelopen jaren tot wanhoop heeft gebracht, valt bij De Vries het kwartje niet, maar eist hij dat de wijkagente ontslagen wordt.

De aflevering eindigt onbevredigend, want er is geen oplossing, geen uitsluitsel, geen uitkomst, geen verklaring die alles uit de mist trekt. Niets. Het enige dat er is gebeurd is dat iemand – van wie ik wel wil aannemen dat het geen lieverdje is – op tv is zwartgemaakt.

Ik merk dat ik de hele uitzending met gekromde tenen heb zitten bekijken. Waarom? Omdat De Vries het programma opende door te zeggen dat het de vooravond is van 4 mei en dat het hier gaat om antisemitisme. Het is een gotspe om een aflevering over een burenruzie tussen een Joodse mevrouw en een Surinaamse homo te programmeren in het kader van 4 mei en in verband te brengen met de jodenvervolging. Dat zou het ook geweest zijn als De Vries de uitzending had geprogrammeerd in het kader van het slavernijverleden of de homovervolging.

Het Parool wijdde een artikel aan de kwestie. Foto: ANP.

Written by Ted

6 mei 2016 bij 06:56

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Het gaat om de kijkcijfers toch? En ijdeltuiterij om met zijn hoofd weer op de buis te zijn (voor veel geld neem ik aan). ik kreeg mijn tenen na afloop amper weer recht.

    Wout

    6 mei 2016 at 09:01

  2. Als je als programmamaker oproept om een wijkagent te ontslaan omdat haar toon in een telefoongesprek je niet bevalt, moet het om iets meer gaan dan kijkcijfers alleen.

    Ted

    6 mei 2016 at 22:19


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: