tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De Blauw Geruite Kiel

leave a comment »

vproIn Vrij Nederland haalt Aukje Holtrop herinneringen op aan De Blauw Geruite Kiel, de vermaarde rubriek die van 1977 tot 1990, onder leiding van in het bijzonder Karel Eykman en Aukje zelf, een instituut was op het gebied van nieuwsvoorziening voor de jeugd en een podium voor (nieuwe) kinder- en jeugdliteratuur.

Ik heb, net als tal van andere schrijvers en tekenaars, veel te danken aan De Kiel. Ik begon er als illustrator (kreeg zowel van Karel als Aukje opdrachten) en het duurde niet lang voor ook mijn gedichten werden opgenomen. Uitgevers hielden De Kiel in de gaten en zodoende lukte het relatief eenvoudig om een uitgever te vinden voor mijn gedichten.

Bij het artikel dat Aukje schreef staat een link die het mogelijk maakt om pagina’s uit De Kiel te bekijken, en daar tref je ook een aantal tekeningen en gedichten van mij aan. Leuk om dat allemaal weer een keer te zien!

Het verdwijnen van De Kiel werd door menigeen zeer betreurd en er wordt nog steeds met weemoed gekeken naar het podium dat er destijds was voor kinder- en jeugdliteratuur.

Decennialang waren op de achterkant van de VPRO Gids brieven van kinderen te lezen. Menig kinderboekenschrijver heeft zich door die brieven laten inspireren. Maar er kwamen steeds minder brieven en onlangs is de stekker uit Achterwerk getrokken. Begrijpelijk. Maar kwam er iets anders voor de jeugd voor in de plaats? Neen. De achterkant van de gids ziet er tegenwoordig zo uit: desolaat en in de steek gelaten.

Is het niet duidelijk wat er op de vacante achterpagina van de VPRO Gids moet komen? Juist: De Nieuwe Kiel!

 

Written by Ted

22 mei 2016 bij 06:55

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: