tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Stimuleringsfonds belooft beterschap

with one comment

SCI_website_auto_08In maart was er een bijeenkomst in de bibliotheek van het Letterenhuis, georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie over illustratie, kinder- en jeugdboekenillustratie, strips en graphic novel. Ik heb erover bericht en dat staat hier. Deel 2 en 3 vind je op 1 en 4 april van dit jaar. Hieronder lees je het “verslag” dat het Stimuleringsfonds online heeft gezet en dat te vinden is op de site van het Stimuleringsfonds. Ik vind het er veelbelovend uitzien, maar ben pas overtuigd van de goede bedoelingen van het Fonds als ik resultaten zie. Die zullen alleen te zien zijn als illustratoren zich daadwerkelijk tot het Fonds wenden. Doen dus!

Op de agenda stonden onder andere de zichtbaarheid van het vakgebied, de subsidie- en andere financieringsmogelijkheden. Onder de aanwezigen bevonden zich illustratoren, tekenaars, vertegenwoordigers van uitgeverijen, platforms en fondsmedewerkers. Beide fondsen bieden mogelijkheden voor het subsidiëren van projecten en publicaties op het gebied van illustratie en trekken daarom gezamenlijk op in het benaderen van deze discipline.
Sinds 2012 kunnen makers van autonome en toegepaste illustratie, kinder- en jeugdboeken, strips, graphic novels en andere beeldmakers terecht bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Aanvragen kunnen o.a. gedaan worden door makers, instellingen of uitgevers. De aanvraag kan een concreet plan betreffen, maar ook een idee voor een project of een kleinschalig onderzoek kan in aanmerking komen. Een intentieverklaring van een uitgever is geen voorwaarde voor een subsidieaanvraag bij het Stimuleringsfonds. Wel dient er sprake te zijn van ‘cofinanciering’. Voor makers kan dit in de vorm van een eigen bijdrage, bijvoorbeeld in eigen uren. Makers kunnen indienen bij de deelregeling Vormgeving en Talentontwikkeling(indien niet langer dan vier jaar afgestudeerd), organisatoren bij de deelregeling Activiteitenprogramma’s of de Festivals.
Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft het Stimuleringsfonds een serie vervolgstappen opgesteld:

Met een nieuwsbrief geheel gewijd aan illustratie en strips, een spreekuur en een stand op de Illustratie Biënnale 2016 informeert en adviseert het Stimuleringsfonds illustratoren en andere beeldmakers over de subsidiemogelijkheden en de aanvraagprocedure.
Het aanvraagformulier is gericht op een grote diversiteit aan projectvormen. Het Stimuleringsfonds werkt aan het verbeteren van de procedure door het formulier meer geschikt te maken voor specifieke projectvormen, zoals geïllustreerde boekuitgaven. Hierdoor zal de aanvraagprocedure beter aansluiten op de praktijk van illustratoren. Bij de beoordeling van de aanvraag speelt het portfolio van een illustrator een grote rol. Het Stimuleringsfonds zal in de aanvraagprocedure het meesturen van een portfolio meer benadrukken.
De deelregeling Vormgeving staat open voor een grote diversiteit aan projecten op het gebied van vormgeving, waaronder ook illustratie, kinder- en jeugdboekenillustratie, strip en graphic novel. Per aanvraagronde worden de projectaanvragen voorgelegd aan een nauwkeurig samengestelde adviescommissie, waarin diverse expertise aanwezig is. De commissies zijn zo samengesteld dat er sprake is van een afgewogen oordeelsvorming, waarbinnen ruimte is voor uiteenlopende invalshoeken. Het fonds ziet toe op de zorgvuldigheid van de advisering door de beoordelingsprocedure en de samenstelling van de commissie voortdurend te bewaken.

De nieuwe kennispagina Vormgeving biedt extra mogelijkheden voor het presenteren van ondersteunde projecten binnen de discipline vormgeving, zoals ook illustratie, kinder- en jeugdboeken, strips en graphic novels. Wilt u betrokken blijven bij ontwikkelingen op het gebied van vormgeving? Stuur een e-mail naar vormgeving@stimuleringsfonds.nl o.v.v. ‘aanmelding nieuwsbrief vormgeving’.’

Written by Ted

3 juni 2016 bij 07:41

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Morgen en overmorgen vindt in Haarlem de http://illustratiebiennale.nl/2016/ plaats. Het Stimuleringsfonds zal daar bij aanwezig zijn.

    Ted

    3 juni 2016 at 07:49


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: