tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De Bibliotheek

with 2 comments

eetcafeIn Boekblad, het vakblad voor de boekenbranche, komt NBD Biblion aan bod, het dienstverlenend bedrijf voor de Nederlandse bibliotheken. Directeur René Leermakers stelt wat we al wisten: de bibliotheken hebben het zwaar.

‘Er zullen minder boeken ingekocht worden dan voorheen en als ze ingekocht worden, dan zullen dat steeds vaker bestsellers zijn.’

Zie daar het recept voor wat de definitieve sterfhuisconstructie van de bibliotheek lijkt: meer bestsellers en logischerwijze daardoor minder geld voor diversiteit van het aanbod, het volgen van trends, snellere roulering van het aanbod, het opgeven van het opbouwen van een collectie. Enzovoort.

Ik ben nog steeds dol op bibliotheken, maar vooral doordat er bevlogen mensen werken. Ik zie de collecties verschralen en heb zelfs mijn eigen prachtboeken aangeboden zien worden voor een euro, omdat de collectie moest worden opgeschoond. Mijn boek moest wijken voor de zoveelste Geronimo Stilton.

Ik zie het met lede ogen aan. Bibliotheken hebben, misschien wel noodgedwongen, een belangrijk ideaal opgegeven: het beschikbaar maken en houden van zo veel mogelijk titels, zodat een groot domein beschikbaar is voor lezers en leners. Daardoor zijn ze in een neerwaartse spiraal terechtgekomen waarin enerzijds de functie van de bieb is uitgehold, en anderzijds de concurrentie is aangegaan met de boekhandel. Ze willen nu allebei hetzelfde om in leven te blijven: zo snel mogelijk zo veel mogelijk bestsellers aanbieden. Het gevolg daarvan is dat veel uitgeverijen proberen om bestsellers te produceren, ten koste van boeken waarvan je bij voorbaat al wel weet dat ze niet goed zullen verkopen. Die verschijnen dus niet meer, omdat de zekere afname door de bibliotheek, die vroeger gebruikelijk was, is weggevallen. In plaats daarvan veel boeken die de media zouden-moeten-kunnen halen. Dat zorgt voor culturele verschraling.

Veel boekhandels zijn koffie en kantoorartikelen gaan verkopen; veel bibliotheken zijn geen uitleencentrales meer – en dan heb ik het nog maar niet over het verhuizen van bibliotheekboeken naar scholen, waardoor er geen leenvergoeding hoeft te worden betaald aan de makers van die boeken – maar cultuurinstellingen waar vanalles gebeurt. Ze heten geen bieb meer, maar DOK Delft of De Chocoladefabriek Gouda. Niks mis met die nieuwe formules, maar over een jaar of twintig is het misschien zo dat De Bibliotheek Renkendam geen bibliotheek is, maar een cultuurcentrum met de hippe naam Bibliotheek omdat er vroeger ooit boeken werden uitgeleend. Maar allang niet meer.

Written by Ted

21 juni 2016 bij 07:00

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  alles gaat om geld. Toen drie jaar geleden de regering aankondigde dat de kosten voor de bibliotheken naar de gemeenten zouden worden overgeheveld hadden schrijvers en hun organisaties samen met de bibliotheken front kunnen maken. In plaats daarvan ging LIRA een proces aan om ook een verlenging van een uitlening in rekening te kunnen brengen. Dat proces werd in hoger beroep verloren, de kosten ervan zijn voor LIRA, dus uiteindelijk voor de auteurs. De gemeenten kregen niet alleen de bibliotheken toebedeeld, maar ook de zorg. En moeten nu kiezen waarop ze gaan bezuinigen: zorg of cultuur. In mijn woonplaats Purmerend werden 2 bibliotheekfilialen gesloten en werd er in de enig overgebleven vestiging – overigens een fraai en groot gebouw – een mega-boekverkoop gehouden. Dit voorjaar had ik een boek nodig over de Slag in de Java-zee en liep ik naar de verdieping met boeken over geschiedenis. Waar alleen nog boeken over kunst waren te vinden, de boeken over militaire geschiedenis waren opgeruimd om plaats te maken voor loungebanken met internetaansluiting. In mijn geboortedorp Uitgeest (12.000 inwoners) is de bibliotheek gesloten en is er alleen nog een uitleen die door vrijwilligers wordt bemand en waar geen budget meer is voor nieuwe titels. Bij de laatste LIRA-jaarvergadering stelde voorzitter Kees Holierhoek dat de bezuinigingen bij LIRA zijn afgerond en dat de organisatie er weer redelijk goed voorstaat. Dat de auteurs aan het eind van dit jaar het opnieuw met een lager bedrag aan leenrecht moeten doen was blijkbaar niet zo belangrijk. Hij zei er tenminste niets over.

  Peter Smit

  21 juni 2016 at 09:44

 2. Ik denk dat het er zonder Lira veeeeeeel erger had uitgezien.

  Ted

  21 juni 2016 at 10:59


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: