tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Nieuwe naam gekozen voor vakvereniging van schrijvers en vertalers! Lees welke!

leave a comment »

logoVvLSchrijvers en vertalers zijn verenigd in de VvL, wat staat voor Vereniging van Letterkundigen, een naam die al meer dan een eeuw bestaat. Maar als je allen bedoelt die op niveau van het schrijven en vertalen hun beroep hebben gemaakt, dan heb je het eigenlijk over de overkoepelende organisatie die VSenV heet, oftewel: Vereniging van Schrijvers en Vertalers, omdat daar ook freelance journalisten, scenarioschrijvers, educatieve schrijvers en binnenkort ook ondertitelaars toe behoren. Die hebben ook weer een deelorganisatie, en onderhand werd het een wirwar van namen en afkortingen, waar niemand meer goed uit wijs kon worden. Daarom werd besloten om een nieuwe naam te bedenken en daartoe werd een soort prijsvraag uitgeschreven. Een jury bestaande uit Ester Naomi Perquin, Katja Keuchenius, Howard Krol, Jean van de Velde, Joe Fortin (bureaumedewerker) en Jan Boerstoel (juryvoorzitter) heeft zich over de inzendingen gebogen, en als ik het juryrapport goed begrijp, hebben ze uiteindelijk zélf een naam bedacht:

‘De jury voor het bedenken van een nieuwe naam voor de VSenV, bestaande uit ondergetekenden, was onder de indruk van de creativiteit en betrokkenheid die sprak uit de meer dan 130 voorstellen die door de leden zijn gedaan. In eerste instantie zijn die suggesties allemaal op een alfabetische groslijst gezet. Daaruit zijn door elk jurylid twintig namen gekozen, waarvan maximaal vijf nog eens extra van een sterretje konden worden voorzien om aan te geven, dat zo’n naam volgens het desbetreffende jurylid speciale aandacht verdiende. Vervolgens is een tweede alfabetische groslijst opgesteld van alle namen die op minstens twee van de vijf jurylijstjes werden genoemd, aangevuld met de overblijvende ‘eenlingen met een sterretje’. Uit die groslijst zijn weer vijf lijstjes van tien namen samengesteld, waarbij elk jurylid tevens de volgorde van voorkeur aangaf en die met elkaar de basis vormden voor een, uiterst prettig verlopend, juryoverleg op donderdag 28 april j.l. Tijdens dat overleg bleek al spoedig, dat de jury, met alle waardering voor de ‘frivolere varianten’, de voorkeur wilde gaan geven aan een niet te lange, enigszins zakelijke, informatieve naam. En dat de term ‘auteur’, ook met het oog op het internationale karakter daarvan, in de nieuwe benaming een rol zou moeten spelen. Een naam, die zou passen bij een breed samengestelde vereniging, die gezag zou uitstralen, toekomstbestendig zou zijn, de ‘professionele lading zou dekken’ en die, en passant, geassocieerd kon worden met een begrip als ‘auteursrecht’. Tevens leek het de jury zinvol om daar de term ‘bond’ aan te koppelen vanwege associaties als ‘vakbond’, ‘gezamenlijkheid’, ‘strijdbaarheid’ en ‘laagdrempeligheid’. Daarom stelt de jury unaniem voor om de VSenV te gaan noemen:

AUTEURSBOND

Ten slotte heeft de jury, vooruitlopend op de instemming (maar vanzelfsprekend met respect voor een afwijkend besluit) van uw bestuur en de ledenvergadering, stappen ondernomen om de domeinnaam vast te leggen.’

 

Written by Ted

27 juni 2016 bij 16:16

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: