tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Dyab Abou Jahjah wordt Zomergast

with one comment

JahjahDe Zomergasten van dit jaar zijn bekendgemaakt. Een van hen is Dyab Abou Jahjah, onder meer bekend van een rel bij De Bezige Bij, omdat die uitgeverij een werk van deze Belgische activist wil publiceren, hetgeen andere auteurs binnen dat fonds tegen de borst stuit. Jahjah is volgens eindredacteur Jurgen van Uden niet gevraagd omdat hij controversieel is, maar ‘omdat hij interessante ideeën heeft over stad en samenleving, over wat ons allemaal aangaat, hij heeft een rijk visueel geheugen en hij is een vlotte prater. Kortom: de ideale Zomergast.’ Jammer. Dat komt niet oprecht over, omdat Jahjah enerzijds zijn bekendheid nu juist niet ontleent aan zijn visueel geheugen maar aan de controverse, en anderzijds zal de uitzending waarschijnlijk een relatief groot aantal kijkers trekken omwille van diezelfde controverse. Er zijn wel meer mensen met interessante ideeën die ideaal zouden zijn als Zomergast, maar die zijn niet gevraagd, omdat ze niet controversieel zijn. De media staan onder druk om te scoren en Zomergasten, dat kampt met een slinkende kijkcijfers, heeft een Collegetourmomentje nodig: je kijkcijfer schiet omhoog als je niet gaat voor een beroemdheid, maar voor een beruchtheid. En het wérkt! Zeker is dat van de Zomergasten van dit jaar ik Jahjah het interessantst vind. Zomergast Arjen Lubach kan in zijn eigen programma zijn mening al kwijt, Hedy d’Ancona en Marc Rutte zullen niet komen met controversiële keuzes, Griet Op de Beeck vind ik als auteur nog te weinig gerijpt, en Andrea Maier ken ik niet. Zeker als ik een keuze zou moeten maken, ging ik voor Jahjah; ik ben benieuwd wat hij te zeggen heeft. Hij zal vast de nuance zoeken en dus niet het achterste van zijn tong laten zien, maar gaandeweg het gesprek verwacht ik toch wel interessantigheden, niet in het minst omdat interviewer Thomas Erdbrink ervaring heeft met denkwijzen in een islamitische maatschappij. De mening van Jahjah over bijvoorbeeld homoseksualiteit is tekenend voor zijn manier van denken. Hij vindt het begrijpelijk dat islamitische mannen moeite hebben met homoseksualiteit omdat niet-islamitische mannen er ook moeite mee hebben, en ze hebben er eendrachtig moeite mee omdat ‘het idee dat een andere man ons seksueel zou begeren, voor de meeste heteromannen een nachtmerrie is en hen agressief kan maken.’ Zie daar niet per se een rechtvaardiging voor agressief gedrag jegens homo’s, maar in ieder geval wel begrip en een zekere mate van vergoelijking. – Ik ga zeker kijken.

==

Ai! Toen ik dit schreef, verkeerde ik in de veronderstelling dat de uitzending met Jahjah de laatste zou worden in de reeks, maar het blijkt de eerste te zijn. Dat maakt een hoop verschil. Als het de laatste zou zijn, heeft die geen invloed meer op de andere uitzendingen; als het de eerste is, is hij duidelijk bedoeld om de kijkcijfers op te krikken in de hoop dat mensen de rest van de serie willen zien.

Written by Ted

2 juli 2016 bij 16:42

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Het niveau van de televisie is bedroevend. De meerderheid moet het begrijpen dus zeker niet boven het gemiddeld iQ uitkomen.

    go ted

    30 juli 2016 at 14:44


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: