tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Geen dienstplicht maar leerplicht

with 3 comments

kindsoldaatO ja, alle partijen zijn het erover eens: er moet meer geld naar defensie om de dreiging vanuit Rusland het hoofd te bieden. Kamerleden denken niet echt dat een halve straaljager erbij een aanval van Rusland aan de grens kan keren, maar de Navo-bondgenoten, met de VS voorop, willen de eigen macht vergroten door de partners te dwingen er geld voor uit te trekken.

Als onze regering dat nou gewoon zou zeggen, dan begríjp je tenminste waarom geld dat nodig is in andere sectoren tóch naar defensie gaat. En bij defensie moet je eigenlijk denken aan economische zaken, want het zijn met name megagrote ondernemingen die bepalen hoe een land geregeerd wordt door druk uit te oefenen (denk aan de wapenindustrie in de VS). Maar dat terzijde.

Het gevaar voor ons komt sowieso niet uit Rusland. Het is helemaal niet zo dat Rusland staat te trappelen om Nederland te veroveren. Het gevaar komt – in de westerse landen – van binnenuit. Mensen in eigen land nemen de wapens op omdat ze vinden dat ze tekortgedaan worden. En langzamerhand beginnen ze gelijk te krijgen. Wat iemand in Nederland nodig heeft om de beste kans van slagen te bereiken in het leven is goed en lang onderwijs. Maar op onderwijs en cultuur, de terreinen waar veel valt te leren, wordt bezuinigd. Dáár zou juist extra geld naartoe dienen te gaan. We moeten het onderwijs dusdanig hervormen en verrijken dat er voor iedereen een juiste opleiding te vinden is. En dat betekent in mijn optiek ook dat het niet meer mogelijk zou moeten zijn om halverwege je puberteit van school te gaan.

Het CDA komt met het plan om voor probleemjongeren de dienstplicht weer in te voeren. Dat is zo suf en in beginsel discriminerend, dat geen enkele andere partij erin wil meegaan. Niet de dienstplicht moet worden ingevoerd maar de leerplicht moet worden uitgebreid. Het moet niet mogelijk zijn dat pubers van school gaan omdat ze rapper of voetballer willen worden, daar niet in slagen, en teleurgesteld de maatschappij – waarin ze opgroeien met het idee dat iedereen récht heeft op geluk – de rug toe keren. Verplicht naar school. Tot je twintigste. Dat is echt veel verstandiger dan een halve straaljager erbij.

Written by Ted

4 juli 2016 bij 07:21

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat een wijze woorden! De maatschappelijke stage binnen de praktijk van het voortgezet onderwijs (en het vervolgonderwijs) moet juist worden verbeterd en verlengd, zo kunnen leerlingen en studenten beter ontdekken wat hun talenten zijn. Maak er maar eenentwintig jaar van, wat mij betreft. Groeten, A.

  Er was eens

  4 juli 2016 at 08:50

 2. Hoi Ted, helemaal mee eens dit keer. Wel met een kleine aantekening: er zou met name meer geld moeten gaan naar lager en middelbaar technisch onderwijs. Dat is in Nederland echt heel slecht geregeld. Elk jaar moeten er leerlingen stoppen met hun opleiding omdat ze geen stageplek kunnen vinden. Die stageplekken moeten eigenlijk door de vakbonden en de overheid worden gegarandeerd, die hebben de macht om onwillige – of discriminerende – bedrijven onder druk te zetten. MBO-leerlingen zouden, net als HBO-ers, gewoon een Ov-studentenkaart moeten krijgen. Ze krijgen het niet en moeten hun reiskosten zelf betalen, al lijkt daar nu eindelijk verandering in te komen. Veel technische opleidingen op MBO-niveau vragen een hoog schoolgeld, soms duizenden euro’s per jaar. Dat heeft te maken met de kosten van apparatuur en materialen, maar het betekent wel dat kinderen van ouders die het niet breed hebben deze opleidingen niet, of met moeite, kunnen volgen.

  Wel moeten we voor ogen houden dat niet elke jongere op school gedijt. Voor sommigen is het nu eenmaal een straf om ’s ochtends met een tas vol boeken naar de lesfabriek te sjokken, waar je er elke dag opnieuw achter komt dat de anderen in alles beter zijn dan jij, behalve met gym. En soms zelfs dat niet. En ja, vindt daar maar eens een oplossing voor.

  Peter Smit

  4 juli 2016 at 09:03

 3. Spruitjes en de tandarts zijn ook een straf, maar wat moet dat moet. Sommige “vervelende” dingen zijn nu eenmaal noodzakelijk om je zo veel mogelijk kansen te geven in het leven. Nu kan het nog bestaan dat tieners van school gaan zonder dat ze behoorlijk kunnen lezen. Het onderwijs moet dat onmogelijk maken. Zelfs voor leerlingen die niks willen moet het mogelijk zijn om scholing te creëren die ze in staat stelt om hun mogelijkheden te ontplooien. Wil je niets liever dan op de brommer scheuren door de stad? Prima, maar dan ga je eerst leren hoe je een brommer uit elkaar haalt en daarna weer in elkaar zet.

  Ted

  4 juli 2016 at 09:20


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: