tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Vergrijpen

leave a comment »

grunberg 1Arnon Grunberg heeft een column in de VPRO Gids waarin hij korte verhandelingen publiceert. Deze keer over feesten. Hij schrijft erover in punt 3: ‘Een uitgever die één keer per jaar een feest organiseert, vertelde me onlangs dat een bepaalde journalist de gewoonte heeft zich aan het einde van het feest te vergrijpen aan een of meer stagiaires.’

Daar klopt iets niet. Als dat werkelijk zo is, dan is die uitgever een vuile rotzak. Als je wéét dat zo’n gast aan stagiaires zit, dan neem je je werknemers in bescherming en schrapt de journalist van de gastenlijst. Het kan wel zijn dat die journalist belangrijk is voor je uitgeverij, maar als werkgever dien je voor je (tijdelijke) personeel een veilige omgeving te bieden, óók op een feestje van de uitgeverij.

Ik denk dat wat Grunberg stelt niet waar is. Misschien is “vergrijpen” niet waar. Dan zijn we meteen klaar, want dan is het gewoon overdreven. Maar dan had Grunberg er geen gewag van gemaakt. Dan had de uitgever het hem waarschijnlijk niet eens verteld. Nee, ik vermoed dat het niet gaat om een journalist, maar om een schrijver, en dat Grunberg discreet heeft willen zijn. Want dan krijgt de anekdote van de uitgever meteen een problematisch en memorabel kantje: als een schrijver die publiceert bij deze uitgeverij stagiaires lastigvalt, dan zit de uitgever met een lastige kwestie. Hij kan niet zo maar een auteur van zijn fonds van de gastenlijst schrappen. En dat zou verklaren waarom de situatie zich elk jaar herhaalt.

Dan nog: als iemand – wie dan ook – zich elk jaar aan stagiaires vérgrijpt, dan moet je íngrijpen en dat niet op zijn beloop laten. Misschien dat Grunberg daar eens een verhandeling over kan schrijven.

Written by Ted

7 juli 2016 bij 08:40

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: