tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

SSS hoopvoller gestemd

with one comment

beeldmerk_sss_kleinIn een artikel voor het boekenvakvakblad Boekblad schrijft Maarten Dessing: ‘Directeur Anne Zeegers van Schrijvers School Samenleving (SSS) is hoopvoller gestemd over verlenging van de subsidie na het aanvullend advies van de Raad voor Cultuur. SSS dient voor 1 november een nieuwe aanvraag in te dienen.’

Hij vervolgt: ‘De Raad voor Cultuur geeft in haar aanvullend advies, dat donderdag werd gepubliceerd, aan positief te zijn over de modernisering die SSS wil doorvoeren op het gebied van communicatie. Wel zal SSS “een slag moeten maken op het gebied van digitale presentatiemiddelen”. Met partners zullen duidelijke gezamenlijke beleidsdoelen moeten worden geformuleerd en uitgevoerd. Ook wil de Raad dat SSS beleid ontwikkelt om schrijvers die niet aan literaire uitgeverijen zijn verbonden maar bijvoorbeeld via andere platforms publiceren, aan zich te binden.’

Dat lijkt me nog niet zo makkelijk, omdat schrijvers die bijvoorbeeld eigen werk publiceren op het internet, niet het kwaliteitsstempel hebben meegekregen dat een uitgeverij erop drukt door het werk geschikt te achten voor publicatie. Er komen echter steeds meer digitale platforms die op een eigen manier aan kwaliteitsbewaking doen.

Er komt bij SSS een modern automatiseringssysteem dat betere statistieken zal geven over het bereik van auteurslezingen. Voorts gaat SSS zich zichtbaarder opstellen, onder meer door samenwerkingen als Boek een dichter (met het Nederlands Letterenfonds). En er zal worden onderzocht hoe ‘internetactiviteiten in het kader van schrijversbezoeken op een succesvolle manier kunnen worden ingezet om te voorkomen dat scholen – waar internet vaak instabiel is – in de praktijk teleurstellende ervaringen opdoen.’ – Dat laatste begrijp ik niet helemaal, maar dat zal op termijn wel duidelijk worden.

Vandaag of morgen gaat een brief de deur uit naar OCW waarin veel kinderboekenmakers zich achter SSS scharen. Ook schrijvers voor volwassenen zijn een dergelijk initiatief gestart.

Written by Ted

18 juli 2016 bij 17:51

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik heb een vrij uitvoerig kritisch maar ook opbouwend stuk over SSS geschreven en dat verzonden naar bestuur en medewerkers, naar minister Bussemaker en naar de Raad voor Cultuur. Het staat ook op mijn facebookpagina. Hier een stukje eruit:

  Voor het eerst in 15 jaar zocht ik de website van de Stichting SSS op. En ik schrok. Op de website staan de aangesloten auteurs alfabetisch gerangschikt in 2 categorieën, Kinderboekenschrijvers en schrijvers voor Volwassenen.
  Ik vond mijzelf keurig terug bij de Volwassenen en de Kinderen. Hoopvol klikte ik mijn naam aan en verwachtte informatie te zien over mijzelf en mijn boeken. Maar nee, de namenlijst op de website van de Stichting SSS is niet meer dan dat: een lange, lange alfabetische lijst met namen.
  Geen enkele informatie over de schrijvers is er te vinden. Een kleine serie wisselfoto’s van een 10-tal bekende auteurs (fotograaf Chris van Houts) is de enige verdere auteursinformatie op de site.

  In een groot aantal gevallen zullen de aanvragers zelf al wat auteursnamen in hun hoofd hebben en is het ontbreken van deze informatie niet hinderlijk.
  En als de gewenste schrijver niet beschikbaar blijkt zullen de medewerkers van SSS ongetwijfeld moeite doen om alternatieve auteurs te opperen. Maar zij zullen dan af moeten gaan op wat zij zelf in de loop van de tijd aan kennis vergaard hebben. En de kans dat zij dan op de naam komen van een nog nooit of heel weinig geboekte auteur is natuurlijk gering.
  Dat is die medewerkers niet aan te rekenen.
  Maar wel degenen die zouden moeten zorgen voor een zo groot mogelijke kans van alle aangesloten auteurs om ooit ergens te mogen optreden. Bestuur en directie dus.

  Internet bestaat ruim 20 jaar en een website die bedoeld is om auteurs en lezers met elkaar in contact te brengen mag niet meer zo uiterst minimaal zijn als de huidige website van Stichting SSS.
  Een paar suggesties voor verbetering van de werkwijze van de Stichting SSS en de bijbehorende website:

  1. Zorg ervoor dat op de website alle namen aanklikbaar zijn en dat dan informatie over de betrokken auteur verschijnt: zijn website, en (als die er zijn) de lemma’s op Wikipedia of DBNL

  2. Vraag de auteurs om nieuwe uitgaven te melden en zet die dan wekelijks op de homepage als ‘nieuwe uitgaven deze week’ met aanklikbaar de namen van de auteurs. Zo staat in de loop van de tijd elke geregeld publicerende auteur even in de spotlights.

  3. Zorg dat de auteurs ook gevonden kunnen worden via een zoekwoord. Laat elke auteur uit een lijst met ‘tags’ een beperkt aantal termen kiezen die kenmerkend zijn voor zijn/haar werk. Dan kunnen aanvragers op zoek gaan naar schrijvers die in een bepaalde categorie vallen.

  4. De bemiddelingskosten die de stichting per boeking rekent zijn € 50, te betalen door de aanvrager. Bij auteurs met honoraria boven de minimum-prijs (de bekendere auteurs dus) zou een percentage van het honorarium als provisie geïnd kunnen worden. Zoals dat ook geldt bij Speakers Academies. Op deze manier kan het benodigde subsidiebedrag behoorlijk verlaagd worden zonder aantasting van de dienstverlening. Bij een provisie van bijvoorbeeld 10% zou er al € 140.000 binnen komen.

  5. De minimum-prijs van € 190.- kan voor veel scholen en bibliotheken een probleem zijn, nu op van alles bezuinigd wordt. Open de mogelijkheid dat door SSS met de auteur overlegd kan worden over een lager bedrag en een wat korter optreden (1 uur ipv 2 uur)

  Dit zijn een paar voor de hand liggende ideeën. Er moet in elk geval véél meer aandacht komen voor de digitale kant van de activiteiten en met name de website en de daarop te vinden gegevens.
  De website zal dan aanzienlijk vaker bezocht worden dan het toch wat magere aantal van 46.000 bezoekers in 2015. Mijn auteurswebsite haalt al grotere aantallen, dat zegt toch wel wat.

  Ik kan me voorstellen dat lezers van dit stuk zich afvragen waar ik de pretentie vandaan haal om te kunnen oordelen over de werkwijze en resultaten van de Stichting SSS. Ik ben van beroep lange tijd marktonderzoeker geweest en van 1988 tot 1996 uitgever van Vrij Nederland (in de goede jaren!). Omdat de boekenbijlage van dat blad een belangrijke plek innam in de literaire wereld verzamelden wij – ter wille van de advertentiewerving – veel kennis over de lezersmarkt en de auteurs. En zo kreeg ik een goed inzicht in de toptien-effecten die de boekenmarkt sinds enige decennia kenmerkt, in het effect van het verschijnen van een auteur op de televisie in programma’s als (tegenwoordig) DWDD en Pauw, in de steeds korter wordende levensduur van boektitels en in de steeds groter wordende inkomensafstand tussen bekende en minder bekende auteurs als gevolg van deze ontwikkelingen.

  Ik hoop dat mijn commentaar en suggesties enig effect hebben.
  En uiteraard wens ik de Stichting SSS en alle medewerkers niets dan goeds!

  Hans Vervoort

  http://www.sss.nl/index.asp?anongbr=first

  Hans Vervoort

  25 juli 2016 at 17:39


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: