tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Etnisch profileren

with one comment

De artiest Mr. Probz is boos omdat hij naar zijn mening ten onrechte is aangehouden toen hij in zijn auto reed. Hij zag het als een staaltje etnisch profileren: een donkere man in een dure auto. Uit het bericht van de politie komt naar voren dat het ging om een gewone verkeerscontrole en dat de motoragent die hem een stopteken gaf de bestuurder niet kon zien wegens een geblindeerde achterruit. Dat Probz werd aangehouden kwam doordat hij weigerde de instructies van de agent op te volgen.

Ik snap het wel: Probz dácht dat hij vanwege de combinatie van zijn huidskleur en dure auto werd aangehouden en reageerde om die reden recalcitrant. Eerder werden andere bekende Nederlanders met een donkere huidskleur aangehouden die in auto’s reden die te duur voor ze werden gevonden.
Hij deed zijn verhaal op Instagram en kreeg vervolgens een lading empathieloze berichtjes over zich heen waarin hij werd uitgemaakt voor jankerd.

Ik heb er gemengde gevoelens over. Niet over het gebrek aan empathie, want dat laat zien dat discriminatie wordt onderschat. Ik heb gemengde gevoelens over etnisch profileren. Het is heel vervelend als iemand op uiterlijke kenmerken eruit gepikt wordt, maar niet onlogisch. Hoe moet je anders onderscheid maken?
Elke keer als ik op een vluchthaven ben maak ik wel mee dat er mensen uit de rij worden gepikt die op de een of andere manier extra worden gecontroleerd. Het valt me alleen op als ik zie dat ze een andere huidskleur hebben. Dan denk ik: worden die er nu speciaal uitgepikt vanwege hun kleurtje?
Maar ik heb nooit geprotesteerd en heb ook nooit iemand anders zien protesteren: ‘Ja hallo, controleer ons allemaal even grondig!’ Of: ‘Controleer ons allemaal even zuinig!’ Dat doen we niet omdat we niet nog langer in de rij willen staan. We doen het ook niet omdat we erop vertrouwen dat douaniers op basis van hun ervaring extra controles uitvoeren. We willen graag dat eventueel gevaarlijke lieden worden opgemerkt.
Maar ik ervaar het wel altijd als een vorm van discriminatie en ik zie vaak op de (gelaten) gezichten van degenen die extra gecontroleerd worden dat zij dat ook zo voelen.

Written by Ted

19 juli 2016 bij 08:01

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dag Ted,

  Ik, nee, wij delen je gemengde gevoelens. Eigenlijk worden altijd die mensen gecontroleerd, die binnen de vooroordelen van het land passen.

  Hoe donkerder je huidskleur, hoe groter de kans op contact met politie en douane – dat geldt voor vrijwel heel Noordwest-Europa. In het verkeer geldt: hoe individueler je auto, hoe vaker je gecheckt wordt. Denk aan brede banden, niet-standaard verlichting, geblindeerde ruiten. Bij de vliegende grenscontroles in het Schengengebied is de combinatie van ‘jonge’mannen en wat oudere auto’s standaard verdacht – ze zouden drugs bij zich kunnen hebben. Sinds de vluchtelingenstroom van 2015 zijn overigens ook bestelbusjes zonder bedrijfslogo vaker aan de beurt bij controles.

  Zelf hebben wij weinig last hiervan – blijkbaar zien we er te goed, te verzorgd uit of rijden in het verkeerde model auto, in elk geval mogen wij altijd doorlopen of -rijden. Dat is inderdaad dubbel, tegelijk erg prettig … want we hebben wel eens illegale zaken bij ons. De heerlijke kersenlikeur van een schoonzus in vijf liter verpakking – het is en blijft alcohol. De gerookte ham van een zwager – niet overal mag etenswaar het land in. Of omgekeerd: marihuana voor de twee MS-patiënten in de familie.

  Het is ook wel eens fijn om de vooroordelen een keer in je eigen voordeel te kunnen gebruiken 😉

  Marko Jablan

  19 juli 2016 at 18:22


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: