tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kleine oorlogen wereldwijd uitmeten

with 3 comments

silhouet-hoofdToen de aanslag in Nice werd gepleegd werd het programma op NPO1 ervoor onderbroken. Waarom?
– Omdat het groot en vreselijk nieuws was en dat moest gemeld worden!
– Omdat het een terroristische aanslag zou zijn geweest.
– Omdat terreur de samenleving ontwricht.

Dat het groot en vreselijk nieuws was, daar zal iedereen het over eens zijn. Maar het was mogelijk geen terroristische aanslag. Althans: er werd natuurlijk wel terreur gezaaid, maar wellicht niet vanuit ideologische religieuze motieven.

En ontwrichtte de aanslag de samenleving? De volgende dag ging de Tour de France gewoon van start en ook de Vierdaagse is niet afgelast.
Wel brachten de nieuwsuitzendingen de gebeurtenis als iets ontwrichtend. Alles moest ervoor wijken. Niet de gebeurtenis werkte per se ontwrichtend, maar het nieuws erover. Dat was de volgende dag ook te zien op het journaal: de mensen in Nice zaten al of niet aangeslagen weer gewoon op de terrasjes, er waren alleen overal reporters die de hulpverleners vreselijk in de weg liepen. En langs de route van de Tour de France stonden evenveel mensen als anders.

De boodschap is onderhand wel aangekomen: elke mislukkeling kan ervoor zorgen dat hij op het journaal komt. Je doet het niet door voor de trein te springen, maar door andere mensen mee te nemen in je dood. Je blaast jezelf op op een vluchthaven of je schept met een vrachtwagen mensen op een boulevard, je hakt met een bijl in op treinreizigers of je snijdt een journalist zijn keel door. Geen nieuwsstation negeert je als je dat doet. Je fifteen minutes of fame zijn gegarandeerd als je iets heel erg slechts doet. Het werkt veel beter dan iets góéds doen. Daar hebben de media nauwelijks belangstelling voor.

Ik snap het journaal wel. De redactie kan niet besluiten om níét aandacht te besteden aan zulke erge dingen, want dan doet het journaal van een andere zender het, en dan gaan de fabrikanten met hun reclame naar de zenders die het nieuws het ergst en het grootst en het meest ontwrichtend brengen, want dáár zitten de kijkers.

Daar ligt dus ook de oplossing, voor zover er een oplossing bestaat: als de media de handen ineenslaan en besluiten dit soort gezochte mediabelangstelling niet meer breed uit te meten, is het met de aanslagen gauw afgelopen. Want zonder de media kunnen eenlingen en groeperingen hun kleine oorlog niet wereldwijd uitmeten.

Written by Ted

22 juli 2016 bij 08:56

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hear, hear!

  Jet

  22 juli 2016 at 10:35

 2. Nice was wel degelijk een terroristische aanval, een jaar op voorhand door een ganse groep voorbereid. De uitvoerder is gedood, en vijf personen van die groep zijn al opgepakt.
  En er zullen nog aanslagen volgen in Frankrijk, want IS heeft Frankrijk de oorlog verklaard. Dat soort individu’s doodzwijgen in de media helpt niet om het te stoppen, en het zou ook niet fair zijn tegenover de slachtoffers, En dat zijn niet alleen de doden en gewonden, maar enkele duizenden die vorige week naar het vuurwerk keken en gerend hebben voor hun leven, toen die vrachtwagen op hun afstormde, en daardoor nog lange tijd zullen getraumatiseerd zijn.. En daar zullen ongetwijfeld ook Nederlanders bij geweest zijn, want half Nederland zit tijdens de vakantieperiode hier in het zuiden.
  Overigens, het komt niet altijd in de media wanneer er een aanslag verijdeld wordt. Enkele maanden geleden heeft men in Montpellier-la-Paillade vier mannen kunnen oppakken die plannen hadden om ons drinkwater te vergiftigen, en op het punt stonden oim hun plan uit te voeren. En een vrouw van Montpellier die in het station een zelfmoordaanslag wou plegen en daarvoor een valse “zwangere buik” gemaakt had met daarin springstof in aluminiumfolie verpakt om door de detectors te geraken, en die men ook net op tijd kunnen vatten heeft. Daar heeft telkens een bericht over gestaan in het lokaal nieuws, maar dat is toch ook niet wereldkundig gemaakt?
  En ja, de mensen zetten hun leven hier gewoon verder, dat is waar we de terroristen het meest kunnen mee dwarsbomen, want zij wilen onze samenleving ontwrichten, en we moeten tonen dat ze daarin niet zullen lukken.

  Jeannine Janssens

  22 juli 2016 at 22:10

 3. Wat bijzonder dat je reactie zo naadloos aansluit op mijn betoog, Jeannine! Fijn. Dank!

  Ted

  23 juli 2016 at 01:38


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: