tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Als het hemd verder weg is dan de rok

with 4 comments

hemdHet klonk als een verwijt. Dyab Abou Jahjah zei zondag in Zomergasten, wat vele anderen voor hem al gezegd hebben: ‘Sommige levens zijn meer waard dan andere.’
Hij doelde, als ik me niet vergis, op het gegeven dat westerlingen staan te janken bij een aanslag in Parijs maar geen traan laten als er een bom is afgegaan in het Midden Oosten. Alsof het leven van een westerling meer waard is dan dat van iemand in het Midden Oosten.

Die visie is, volgens mij, in zekere zin de tragiek van alle mensen die leven op een andere plaats dan waar hun wortels nog in de grond steken.

Het lijkt me onmiskenbaar waar dat voor ieder van ons de levens van sommigen meer waard zijn dan die van anderen. Dat is logisch, begrijpelijk en natuurlijk. We vinden de dood van onze vader erger dan de dood van de bakker op de hoek, de dood van de bakker op de hoek erger dan de dood van een bakker in een andere stad, zijn dood doet ons meer dan de dood van een bakker in een ander land, enzovoort. Daarmee is niet gezegd dat het leven van die vader in strikte zin meer waard is dan het leven van die buitenlandse bakker, maar wel in onze persoonlijke beleving. Het maakt niet uit waar die persoon woont, in Amsterdam of in Aleppo: het hemd is nader dan de rok.

Abou Jahjah baseert zich op deze beleving als hij constateert dat er om andermans doden meer gerouwd wordt dan om de zijne. Het verschil is dat mensen zoals hij wonen in het Westen, maar hun wortels hebben in het Midden Oosten. Ze treuren om doden die dáár vallen te midden van mensen die geen band hebben met het Midden Oosten: hun hemd is in het Midden Oosten en hun rok is in het Westen.

Terwijl hij treurt om doden die zijn gevallen in het gebied waar een deel van zijn hart ligt, ziet hij dat de mensen om hem heen niet even zeer door die dood zijn aangedaan. En dat kan je treffen als onrechtvaardig.

Is ’t hemd niet nader dan de rok
dan smeult het zacht al in de sok.

Written by Ted

5 augustus 2016 bij 07:15

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. regent het buiten niet dan dansen er muggen in ’t verschiet

  Co

  5 augustus 2016 at 08:37

 2. Staat in de zomer het water stil
  dan zijn er meer muggen dan ik wil

  Ted

  5 augustus 2016 at 09:23

 3. wanner de zolder zwiept van ’t gestolen hout
  heeft geen mug het in de winter koud

  Co

  5 augustus 2016 at 10:17

 4. Mooie – en ook begripvolle- reactie.

  Ellis van Atten

  7 augustus 2016 at 19:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: